Primăria îşi justifică instituirea monopolului CET pe zone întregi din oraş, argumentând cu pasaje legislative. Anul trecut, însă, Consiliul Concurenţei contra-argumenta cu alte prevederi legislative, cerând municipalităţii orădene să permită concurenţa pe piaţa orădeană de termoficare. Acum, primarul Ilie Bolojan spune că nu ştie dacă Hotărârea votată ieri de Legislativul local are şi avizul Consiliului Concurenţei.
Legi cap în cap
Municipalitatea îşi bazează hotărârea în principal pe un Ordin emis de ANRSC, nr. 91/2007, art. 250. Acesta stipulează următoarele:
„Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă de consum ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) condominiul să nu se afle în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
c) anunţarea furnizorului şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile calendaristice înainte de debranşare”.
Intenţia Primăriei de a institui zone unitare de încălzire în Oradea nu este una nouă. Prima încercare a avut loc în 2011 – 2012. Consiliul Concurenţei a blocat, însă, prima hotărâre locală de acest gen. În martie 2012, Consiliul Concurenţei refuza să avizeze zona unitară de încălzire a CET în Oradea, apreciind că încalcă libertatea comerţului: „Această măsură limitează libertatea comerţului, încălcând prevederile articolului 9, al. 1, literele a) şi b) din Legea concurenţei nr. 21/1996”. „Măsura propusă alocă o zonă şi un număr de consumatori finali furnizorului CET Oradea, discriminând celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie termică”, se arăta în motivarea Consiliului, subliniind că oricare societate comercială „existentă sau viitoare”, care deţine licenţele necesare, „trebuie să aibă posibilitatea de a penetra piaţa”.
Consiliul s-a referit şi la actul normativ invocat de Primărie – Legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, care defineşte zona unitară de încălzire. Această lege „prevede posibilitatea, şi nu instituie obligativitatea”, atrăgea atenţia Consiliul Concurenţei, arătând că municipalitatea orădeană „trebuie să aibă în vedere prevederile legale în ansamblul lor”. Adică se cere corelarea cu prevederile Legii concurenţei, „care obligă la asigurarea unui mediu concurenţial normal între agenţii economici, în beneficiul consumatorilor finali”.
Bolojan aşteaptă Prefectura
Consiliul Concurenţei propunea modificarea proiectului de atunci a Hotărârii Consiliului Local, cerând ca prevederile reglementărilor locale să nu impună în mod exclusiv alimentarea în sistem centralizat, ci să aibă o formulare permisivă: „se poate realiza inclusiv în sistem centralizat”.
JB l-a întrebat ieri pe primarul Ilie Bolojan dacă Hotărârea de Consiliu votată ieri are avizul Consiliului Concurenţei. „Nu ştiu”, a răspuns edilul-şef. Bolojan a indicat, însă, Prefectura, ca fiind chemată să constate dacă sunt sau nu elemente de ilegalitate în HCL-ul adoptat ieri de aleşii locali.
Primarul a fost chestionat de JB şi dacă o asociaţie de proprietari aflată sub „jurisdicţia” CET va mai avea posibilitatea să se debranşeze. „Teoretic, da”, a sunat răspunsul lui Bolojan. Rămâne de văzut, practic, ce se va întâmpla.
Citiți principiile noastre de moderare aici!