În jurul orei 10:15, în tot județul au răsunat sirenele cu semnalul specific unui dezastru public.
În Oradea, din luna decembrie a anului 2017, o sirenă de ultimă generație. „Vedeta” dintre sirene este denumită Sonia și este de tip electronic fiind cea mai puternică din tot județul. Față de celelalte 20 de alarme acționate doar manual din punctul de control aflat în Primăria Oradea, aceasta poate fi activată și de la distanță, prin telefon fix, mobil, internet sau radio. Amplasată pe blocul Carp de pe strada Cazaban, aceasta a fost pusă în funcțiune în luna decembrie 2017 și este legată la acumulatori individuali, care asigură o bună funcționare în cazul întreruperii alimentării de la rețeaua electrică.
„Pe parcursul acestui an vom încerca să centralizăm cât mai multe sirene, astfel încât acestea să poată fi acționate, la fel ca și „Sonia”, și de la distanță”, transmite Ioan Pop, cadru tehnic PSI. În paralel cu aceste sirene, Pop spune că se află în discuții și cu Poliția Locală Oradea, pentru ca polițiștii să transmită, prin aparatura avută în dotare pe mașinile de poliție, semnalele de alarmare publică.
În Oradea sunt și zone care sunt deficitare din punctul de vedere al acoperirii semnalului de alarmă. Cartierul Grigorescu, pe dealurile din spatele Gării Oradea și Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului sunt zonele vizate pentru montarea de noi sirene.
Pe harta de mai sus sunt marcate sirenele existente în Oradea: cu galben sunt sirene electronice, cu roșu cele centralizate la Primăria Oradea, iar cele cu albastru sunt cu acționare locală.
Potrivit maiorului ISU Crișana, Camelia Roșca, în județul Bihor sunt 227 de sirene, 60 dintre acestea fiind electronice.
Reamintim că începând din luna aprilie a anului 2017, la nivel național, în prima zi de miercuri din fiecare lună are loc un exercițiu de alarmare a cetățenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!