Peştera Cetăţile Ponorului din Parcul Natural Apuseni, considerată una dintre cele mai spectaculoase şi dificile peşteri turistice din lume din cauza riscului mare de a fi surprins de ape în subteran, a găzduit cel mai mare şi dificil exerciţiu Salvaspeo din România de până acum şi primul exerciţiu internaţional de o asemenea anvergură organizat în Balcani şi zona centrală şi est europeană.
Evenimentul face parte din reuniunea balcanică anuală a speologilor din Balcani (Balkan Camp) organizat de FederaţiaRomână de Speologie şi Uniunea Balcanică de Speologie în zona Padiş. Acţiunea a fost coordonată de Salvaspeo România, a fost organizată de SJ Salvamont Salvaspeo Bihor şi a beneficiat de prezenţa a 98 de salvatori speologi din România, 19 din Bulgaria, unul din Slovenia, patru din Polonia şi 14 din Ungaria.
Periculos
Din ţară, au participat speologi din judeţele de pe fâşia de vest, dar şi din Mureş, Cluj, Hunedoara şi Argeş.
Exerciţiul a fost extrem de dificil chiar şi pentru speologii prezenţi care au trebuit să facă faţă parcursului subteran presărat cu lacuri, cascade şi bolovani de zeci de tone, pe o vreme nefavorabilă, cu ape mult peste cotele normale.
Exerciţiul executat a constat în salvarea a trei victime, care conform scenariului plănuit de organizatori, au fost surprinse de o viitură în peşteră. „Două victime, un decedat şi un hipotermic, erau localizaţi la circa 2000 metri de intrare, în zona „La Veneţiană”, o alta, epuizată fizic fiind identificată în Sala Taberei (350 metri) din peşteră. Victima hipotermică a fost reîncălzită, fiind evacuată „pe picioare” din peşteră, decedatul şi epuizatul fiind evacuaţi la exterior cu ajutorul a două tărgi salvaspeo. De la gura peşterii, tărgile au fost preluate de echipele Salvamont şi evacuate pe verticală, în circa o oră, prin utilizarea unor sisteme complexe de corzi fixe şi mobile, până în locul unde aştepta ambulanţa SMURD. Salvatorii au avut la dispoziţie peste 4 kilometri de corzi şi circa o tonă de echipamente tehnice diferite”, a detaliat Adrian Marin, vicepreşedintele executiv Salvamont- Salvaspeo Bihor.
Intervenţia s-a derulat într-un timp record, în zece ore toate cele trei victime fiind evacuate în zona punctului de comandă de la suprafaţă, a precizat Marin.
Exerciţiul a avut printre altele şi scopul de a testa capacitatea de intervenţie comună a salvatorilor din mai multe ţări, dar şi de a verifica modul de colaborare directă a salvatorilor din structurile civile de intervenţie speologică şi montană, structurile de protecţie civilă, de intervenţie medicală. Nu în ultimul rând, prin acţiunea impecabilă organizată, Salvamont- Salvaspeo a demonstrat că este la un nivel european atât ca dotare cât şi ca pregătire şi poate fi partener cu oricare din structurile civile şi administrative, în folosul omului de rând.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!