Acţiunea a avut loc în contextul epidemiologic actual, al răspândirii acestui tip de pestă în Bulgaria.
„Scopul acestui exercitiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de PRM la nivel local, viteza de reacţie şi capacitatea structurilor din cadrul DSVSA judeţene şi ale celor din cadrul celorlalte instituţii, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor. Programul instruirii pe tema Pestei Rumegatoarelor Mici a vizat aspecte precum informarea privind evoluţia focarelor în Bulgaria inclusiv a zonelor aflate sub restricţie din cauza evoluţiei bolii, etiologia, etiopatologia, aspectele clinic şi anatomopatologice, legislaţia în vigoare, diagnostic şi Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele respective”, spun oficialii.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegatoare, să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
Pesta la rumegptoare
Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virală gravă, care nu afectează omul, ci doar rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegatoarelor mici.
În cazul apariţiei bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegatoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect. Evolutia bolii este supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul cailor respiratorii si a mucoasei digestive.
Conform ANSVSA în ţara noastră nu evoluează această boală, avand statut de ţară liberă de pesta micilor rumegatoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!