„Scenariul a fost că victima, o speoloagă în acest caz, a suferit un accident şi a fost imobilizată din cauza unor lovituri în zona toracelui, într-o galerie pe un etaj fosil al peşterii”, relatează Tudor Rus, director tehnic al Corpului Român Salvaspeo și consilier tehnic al Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.
Accesul salvatorilor a presupus echipări destul de tehnice, aceştia au trebuit să parcurga verticala de 42 m, în zona cascadei de la intare după care au intrat pe galeriile fosile. Foarte tehnic a fost şi modul în care s-a evacuat rănita, nu s-a cărat targa manual decât foarte puțin, cea mai mare parte din traseu a fost parcursă pe sisteme de scripeţi şi blocatoare. Exerciţiul a implicat zece ateliere tehnice, cea mai spectaculoasă a fost tiroliana lungă de 40 de metri de la ieşire. Punctul de pornire ale acesteia a fost la o înălţime de 60 de metri şi cel de oprire la 40 de metri, traversând cascada.
„Timpul interventiei a fost foarte bun, evacuarea a durat o oră și 15 minute şi toată operațiunea, de când a intrat primul speolog şi până a ieşit ultimul, şapte ore”, spune Tudor Rus.
Poligon de antrenamnet pentru speologi în acest caz, Peştera Câmpenească are una dintre cele mai spectaculoase cascade din Europa, chiar la intrare. Potenţialul său turistic este anulat, însă, de faptul că este mereu înecată în gunoaie. „Peştera e la fel de poluata ca întotdeauna. Grilajele de metal care ar trebui sa oprească peturile nu au nicio valoare. Acum e şi mai mizerabilă ca la ultima iginiezare, când am adunat 100 mc de gunoi. Şi zona din jur e mizerabilă, parcă-s de pe altă planetă oamenii ăştia din satul Izbuc”, e concluzia speologului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!