Pasiunea, munca și disciplina. Acestea sunt câteva dintre ingredientele succesului prezentate de primarul Ilie Bolojan studenților orădeni, la Zilele Carierei.
În cea de-a doua zi a evenimentului, primarul Ilie Bolojan, rectorul Constantin Bungău, sociologul Adrian Hatos, actorul Richard Balint, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, antreprenorul Vlad Mocanu, dr. Vlad Cristian Deac le-au vorbit tinerilor, în șapte minute, despre succes.
Cu toții au dezvăluit câteva dintre secretele reușitelor lor, le-au dat câteva povețe și i-au îndemnat să rămână oameni într-o lume controversată, fără valori, axată doar pe câștiguri imediate.
Studenții, vitali
Primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenți despre dezvoltare și condițiile acesteia și despre prosperitatea unui oraș. Totodată, el a subliniat importanța studenților de vârf pentru dezvoltarea comunității locale.
,,Sunteți vitali. Astăzi toți investitorii care ne vin în Oradea au întrebări diferite față de ce acum zece ani de zile. Dacă în urmă cu zece ani aceștia ne întrebau: <<Aveți terenuri?>>,<< La ce preț ni-l dați?>>, <
Nu există orașe puternice și prospere fără universități puternice, fără specializări valoroase, fără studenți”, a spus Ilie Bolojan.
Disciplină
Acesta i-a îndemnat pe tineri să facă ceea ce le place și să muncească. Totodată, a subliniat importanța disciplinei în tot ceea ce fac.
,,Să faci ceea ce îți place, îți dă o energie puternică. Iar dacă faci ce îți place, ești mai bun în domeniul respectiv, vei petrece mai mult timp pentru a aprofunda. Dacă faci ce nu îți place s-ar putea să-ți faci ine treaba, dar e greu să excelezi într-un domeniu care nu îți place. Pe urmă, nu uitați că este nevoie de muncă. Nu există succes fără muncă. Dacă muncești serios și temeinic, nu ai cum să nu ai succes. Nu înseamnă că dacă muncești mult, garantat vei avea succes. Dar, sunt puține cazurile în care fără succes, fără talent, poți fi un om performant. Acest talent trebuie dublat de disciplină. Unul din lucrurile greșite este idea tinerilor de a face multitasking. În timp ce învață, trimit sms-uri, mai merge și ceva instrument de muzică. Asta vă face să aveți randamente scăzute și să nu performați. Trebuie să vă concentrați pe ceea ce faceți. Am încredere că Oradea, împreună cu dumneavoastră, va fi un oraș prosper”, a mai spus primarul.
Succes fără rețetă
Succesul ține de împrejurări și de oportunități – acesta a fost punctul de vedere al actorului Richard Balint și al sociologului Adrian Hatos.
,,Din punctul meu de vedere, nu există o rețetă a succesului. Există, ca în orice demers, niște pași importanți în viața dumneavoastră, există niște gări în fața voastră, în care trenul se oprește și în care puteți să urcați, să coborâți sau să schimbați trenul”, le-a spus Bekesi Csaba studenților prezenți.
Că nu există o rețetă a succesului, a spus-o și rectorul Constantin Bungău. Aceasta pentru că – mai zice el, noi, oamenii, suntem diferiți, parcurgem etape diferite (din punct de vedere al timpului).
,,Se spune că gusturile se cultivă odată cu vârsta. Când erai mic, la grădiniță, îți doreai să fii polițist. Pe urmă, până într-a VIII-a îți doreai să fii actor, pe urmă, era foarte bine să fii fotbalist pentru că aveai faimă și câștigai foarte ușor bani. După aceea, treci prin foarte multe momente ale vieții concentrate în jurul vârstei de 18 ani, când faci sau nu ceva. Toată lumea a avut astfel de experiențe. Trecem prin etape diferite. Nu poți să supraviețuiești decât dacă ești bun. Cum devii bun, nu știm. În schimb, este foarte bine să învățăm din experiențele și povețele celorlalți. Totodată, este important să fii ambițios, să trudești, pentru că se spune că omul care a plantat în tinerețe poate să stea la umbră la bătrânețe”, a conchis rectorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!