Au fost disponibilizaţi de la CET II în 2002. Salariile compensatorii acordate în baza unei ordonanţe de Guvern le-a făcut mai uşoară pierderea locurilor de muncă. Banii i-au obţinut totuşi greu, după deschiderea unui proces. Nu se gândeau atunci că banii primiţi se vor transforma în blestem.
Este vorba de circa 150 dintre cei aproximativ 700 de muncitori disponibilizaţi, care sunt ameninţaţi cu executarea silită.
Sume de trei ori mai mari
Sumele pe care trebuie să le restituie sunt de circa trei ori mai mari decât cele primite, din cauza penalităţilor şi comisioanelor. Unii dintre disponibilizaţii care au primit salariile compensatorii au decedat, moştenitorii fiind buni de plată. Alţii au fost la un pas de sinucidere.
Câţiva dintre cei 150 de disponibilizaţi ameninţaţi cu executarea silită ne-au vizitat la redacţia Jurnalului bihorean pentru a le mediatiza problemele. Oamenii, majoritatea în vârstă, sunt disperaţi.
„Ne cer să dăm banii înapoi doar la cei care am fost disponibilizaţi ultimii, în luna septembrie. Cei care au fost disponibilizaţi în mai nu au nici o problemă, deşi, şi ei şi-au luat banii după ce s-au judecat”, a precizat Nagy Edith, una dintre disponibilitate.
Oamenii cred că sunt „victimele alese, pe nu ştiu ce criterii, ale unui sistem format din Justiţie şi Electrocentrale, pentru a restituit înapoi la Electrocentrale Oradea sume fabuloase, calculate pe nu se ştie ce principii matematice necunoscute, acum, după 13 ani”.
Banii prin proces
În urma plecării de la CET II prin restructurare, pentru a-şi primi salariile compensatorii, cei 730 de disponibilizaţi au intentat proces CET-ului. În prima fază procesul s-a finalizat, judecătorul dându-le câştig de cauză disponibilizaţilor, urmând ca Electrocentrale să vireze eşalonat fiecărei persoanel sumele cuvenite conform sentinţei judecătoreşti. Oamenii şi-au luat banii, fiind îndemnaţi chiar de avocată să facă acest lucru. Nu ştiau ei atunci ce va urma.
„Au urmat apoi tot felul de recursuri depuse de Electrocentrale Oradea de-a lungul anilor. Se invocau tot felul de decizii şi sentinţe prin care ţinea morţiş să recupereze sumele. În cazul nostru ni s-a adus la cunoştinţă în cursul lunii aprilie 2015 că avem de restituit sume ce depăşesc banii primiţi de noi, invocându-se tot felul de calcule privind inflaţia, dar refuzând să ne pună la dispoziţie modul de calcul”, a declarat Silvia Varodi, o altă fostă angajată a CET II.
Ameninţaţi cu executarea
Oamenilor li s-au întocmit dosare de executare silită. Unora li s-a pus poprire pe pensii şi pe salarii. Altora li s-a pus poprire pe case. Disponibilizaţii sunt disperaţi. „Am fost speriaţi şi de somaţia primită de la executor prin care se preciza că în cazul în care nu ne vom conforma şi nu vom achita sumele datorate în termenul arătat «vom continua executarea silită, conform legii, dacă va fi necesar şi cu sprijinul organelor de poliţie, jandarmerie sau a altor agenţi ai forţei publice». Parcă am fi infractori”, se plânge Silvia Varodi.
Întrebări fără răspuns
Oamenii se întreabă care judecător a greşit, cel care le-a dat lor câştig de cauză în 2003 sau cel care a dat câştig de cauză CET-ului? De ce doar 150 din 730 de disponibilizaţi care au primit salarii compensatorii trebuie să dea banii înapoi? Oamenii se mai întreabă de ce alte persoane disponibilizate în aceeaşi perioadă de la Poştă, Poliţie, Armată sau din minerit nu sunt obligate să restituie banii.
„Ne vom adresa forurilor superioare atât din ţară cât din din străinătate pentru a ne obţine dreptatea”, spune disperată Nagy Edith.
Citiți principiile noastre de moderare aici!