Jurnal Bihorean a ajuns în posesia unor informaţii referitoare la situaţia a doi băieţi ajunşi aproape în comă la spital, după ce s-au drogat cu o plantă. Din documentarea efectuată, am aflat că doi băieţi, prieteni, cu vârsta de 14 respectiv 16 ani, au ajuns vineri noaptea la spital, în stare gravă. Potrivit unei rude apropiate, copiii de-abia se ţineau pe picioare şi nu se putea comunica cu ei. Părinţii au intrat în panică şi i-au dus pe copii la spital.
Seminţe lângă şcoală
În fapt, cei doi băieţi ar fi fost „puşi”, de nişte băieţi, mai mari ca ei, să consume seminţele unei plante numită „datura”, în limbaj popular – cucută. Această plantă creşte sub formă de tufă, seamănă cu crinul, doar că are petale mai străvezii. Planta dezvoltă un fruct sub forma unei castane verzi, în interiorul căreia sunt nişte seminţe. Mestecate, acestea dau senzaţii halucinogene şi, în funcţie de cantitatea îngurgitată, dar şi de rezistenţa organismului, ar putea duce şi la deces, opinează medicii orădeni. „E o gaşcă de vreo 15 tineri, îşi fac veacul mai mult prin Olosig, sunt mai mari, şi ăştia îi îndeamnă pe cei mai mici să consume”, ne-a spus ruda unuia dintre cei doi tineri ajunşi la Spitalul Municipal. Probabil tinerii versaţi în droguri din plante „la liber” încearcă să îşi recruteze membri din rândul celor mai mici ca ei pe care îi ademenesc cu plante îmbietoare ca miros şi gust, după care urmează să le vândă, la negru, plante cu efect de stupefiante.
Din informaţiile primite şi confirmate ulterior şi de comisarul – şef Valerian Şipoş, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, reiese că într-adevăr cei doi copii au fost împinşi de la spate de alţi tineri mai mari, care cunosc bine planta, dar care consumă şi se pare comercializează şi alte substanţe de la shopurile etnobotanice din oraş. „Cei doi minori s-au prezentat la spital cu simptome halucinogene şi, în urma discuţiei cu rudele copiilor, am fost conduşi chiar la locul de unde cei doi au consumat seminţele, în zona Şcolii generale nr. 16. Dar planta care dă acest fruct creşte se pare şi în zona Parcului Olosig”, a spus şeful BCCO. El a explicat că seminţele de la o plantă culeasă în zona indicată au fost trimise la laborator, pentru a se cerceta dacă conţin substanţe psihotrope din cele stipulate într-un tabel din Legea 143/2000 şi care sunt interzise.
Apel către autorităţi
Părinţii celor doi tineri fac apel la absolut toate instituţiile abilitate să defrişeze spaţiile publice de bălării, unde pot creşte plante periculoase, să nu mai permită magazinelor în cauză să mai comercializeze astfel de seminţe la plic, pentru a-şi apăra copiii de drogaţii care îşi caută adepţi între cei mai mici. Alţi orădeni fac acelaşi apel către autorităţi, după ce au informat că pe unele terase din centru s-au împărţit fluturaşi care promovau magazinele dotate cu astfel de substanţe. Pe unul dintre fluturaşi apare o listă cu „cele mai mici preţuri din oraş”, alăturate unor denumiri foarte „colorate” de ierburi şi pastile, precum: Spice Gold, Diamond Spirit sau Diablo XXX. Deoarece mulţi tineri, cu vârste din ce în ce mai fragede pot fi în pericol, Ministerul Sănătăţii vaea date din alte judeţe despre alte multe cazuri similare şi ieri a înaintat Guvernului un proiect de ordonanţă vizavi de autorizarea sanitară a magazinelor etnobotanice, a informat reprezentantul în teritoriu al MS, dr. Marius Pârcioagă. „Ministerul a cerut date despre numărul de cazuri de persoane care au avut de suferit de pe urma consumului unor astfel de plante. În 2009, au mai fost încă alte trei cazuri, tot copii care s-au simţit foarte rău după ce au consumat plante cu efecte de stupefiante”, a relatat dr. Pârcioagă. Acesta a explicat că cei doi băieţi au fost investigaţi medical, li s-a asigurat cu succes tratament adecvat şi li s-au prelevat sânge şi urină pentru determinarea concentraţiei de stupefiant din organism.
S-au luat măsuri
Marţi, la Bucureşti, senatorii jurişti au şi dat raport favorabil unui proiect de lege care va interzice weed-shop-urile. Comisia Juridică a Senatului a dat raport favorabil unui proiect legislativ care are ca obiect interzicerea comercializării produselor etnobotanice, care sunt în prezent găsite în weed-shop-uri. Această lege va limita impactul social al acestor categorii de substanţe – etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, accesibile oricui. Din punctul de vedere medical, riscurile date de consumul acestor plante sunt enorme: tulburări vegetative, respiratorii şi cardiovasculare. Respectivele produse comercializate se obţin prin combinarea unor substanţe obişnuite, unele dintre acestea fiind chiar cu uz medicinal, făcând astfel imposibilă incriminarea substanţelor de bază. Totodată, la proiectul de lege senatorii au adoptat şi amendamente, unul dintre acestea referindu-se la întocmirea, prin ordin al ministrului Sănătăţii, a unei liste cu produsele interzise, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Listă ce urmează a fi actualizată în funcţie de sesizări, pentru că, cei care vând produsele acestea pot schimba denumirile produselor periodic. Legea 143/2000 va conţine şi prevederea: „Comercializarea, vânzare, punerea în vânzare, distribuirea livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă”, şi aceste fapte se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu a anunţat că va informa şi Primăria despre cazurile celor doi băieţi drogaţi de alţii cu buruieni şi va solicita defrişarea frecventă a spaţiilor publice.
Otilia Sandor, Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!