La orz şi orzoaică de toamnă recoltatul în mare parte a fost încheiat. Conform statisticilor Direcţiei pentru Agricultură Bihor în prezent în judeţ mai sunt de recoltat parcele mici în cadrul unor gospodării familiale. Producţia obţinută în acest an este cu aproximativ 1.000 de kg. mai mare faţă de anul anterior, ajungând la 4.000 kg la hectar. În zona cerelarieră a judeţului, respectiv zona de N-NV fiind obţinute producţii între 4.500 şi 5.000 kg la hectar.
Grâu mult
„La grâu am înregistrat 74.000 de hectare cultivate, cu peste 12.000 ha mai mult decât anul anterior.
Producţiile medii estimate, deoarece secerişul este în plină desfăşurare, vor fi fi cu 1.000 mai mare decât anul anterior, respectiv undeva la 4.200 kg/ha”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Producţiile medii sunt cele mai bune din ultimii patru ani şi suprafaţa este cea mai mare cultivată.
Facând o estimare a producţiei totale aceasta se va cifra la 300.000 de tone la nivelul judeţului Bihor, înregistrîndu-se un excedent faţă de consumul populaţiei estimat la peste 200.000 tonre, luând în calcul cantitatea de pâine consumată pe cap de locuitor, respectiv 100 kg/an raportă la ultimele date statistice.
„Acest excedent ar trebui să ne bucure, fiind şi principalul factor care a condus la scăderea preţului grâului aproape la jumatate faţă de anul trecut. Astfel dacă în 2012 la recoltat grâul avea un un preţ de un lei pe kg. azi este de 0,6 lei/kg. Păstrând acelaşi contex din punct de vedere al consumatorului ar trebui să reprezinte un aspect înbucurător în speranţa că va scădea preţul la pâine, însă rămânem doar cu speranţa că procesatorii nu vor ridica preţul pâinii în această perioadă invocând ale cheltuieli”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!