Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2.000 lei, dar și pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației este de 20 lei.
Recomandări
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, motiv pentru care medicii veterinari recomandă celor care doresc să sacrifice porcine în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar din localitate, înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare. De asemenea, acesta vă poate da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului numai dacă acesta este identificat şi înregistrat”, spune Ovidiu Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Inspectorii sanitari veterinari recomandă de asemenea să nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi sau înstrăinaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examenului pentru Trichinella SPP cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru porcii obţinuţi de la porcii mistreţi.
Exemenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, prin personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune.
Comercializarea sau înstrăinarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.
Trichineloza este o zoonoză de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc, dar și carne de la alte animale omnivore, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii. JB-S.D.
Centre de examinare a cărnii de porc
În perioada 28.11 – 24.12.2019 și respectiv 27.12.2019 – 07.01.2020, DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare. Un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul LSVJ Bihor, din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1600, incluisv sâmbăta și duminica.
Un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul CSVSAO Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, care funcționează în perioada 28.11 – 24.12.2019 și respectiv 27.12.2019 – 07.01.2020 între orele 830-1700 pentru zilele lucrătoare (de luni până vineri), iar pentru zilele de sâmbătă și zilele de duminică din data de 15.12. și 22.12.2019 programul va fi între orele 830-1500. Pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare ( zile libere oficiale și zilele de duminică nemenționate) se va asigura permanența la telefon.
Pentru restul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) – deschise în toate orașele județului ( Oradea- Piața Decebal, Salonta, Beiuș, Aleșd, și Marghita) programul de lucru în această perioadă va fi zilnic între 830-1700, pentru zilele lucrătoare ( de luni până vineri), iar în zilele nelucrătoare și toate zilele libere oficiale se asigură permanență telefonică, cu excepția circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din afara municipiului Oradea unde se va asigura permanența și în zilele de sâmbătă în intervalul orar 8:30-15:00, precum și pentru zilele de duminică din data de 15.12.2019 și 22.12.2019.
Examene pot fi făcute şi la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului, în zilele lucrătoare conform programului afișat la sediul circumscripției.
Menționăm faptul că efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.
Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației este de 20 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, respectiv de 20 lei +TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 74 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!