În perioada celor mai tentante oferte și reduceri din an, Black Friday, polițiștii de prevenire bihoreni oferă sfaturi utile, pentru cumpărături online cât mai sigure.
[eadvert]
De luni, 8 octombrie a început o campanie specială, ce durează până în 30 noiembrie a.c., adică un interval de timp care coincide cu perioada marilor reduceri din an (Black Friday). Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară astfel în această lună activități în cadrul Campaniei Preventive „Cumpără și vinde în siguranță în mediul online!” pentru prevenirea fraudelor în mediul online.
În perioada menținată mai sus, polițiștii de prevenire, alături de jandarmi bihoreni, sunt prezenți în marile centre comerciale din Oradea, interacționează cu cetățenii și le dau sfaturi utile despre cum să facă achiziții on-line în siguranță, cum să își securizeze cardurile bancare, le oferă informații desapre tipurile de fraude cărora le pot cădea victime on-line, atât comercianții, cât și cumpărătorii.
În acțiunile lor, polițiștii de prevenire bihoreni distribuie pliante cu recomandări preventive utile atunci când se efectuează cumpărături în mediul online.
Polițiștii aruncă mănușile bihorenilor ca să participe la Campania Poliției Române „Siguranța Online” și îi provoacă să își testeze priceperea în a se feri de fraudele online, cu scopul reducerii numărului de persoane înșelate, prin sfaturi utile și descrierea unor metode frecvente de operare. 15 secunde și un click pe: https://sigurantaonline.ro/, e îndemnul polițiștilor.
Cum vă apărați de Black Friday fals?
Având în vedere că în această perioadă spaţiul online abundă în oferte atractive, pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, polițiștii de prevenire vă sfătuiesc:
– Atunci când navigaţi pe internet, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.
– Când cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).
– Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat special tranzacţiilor on-line, pe care să îl încărcaţi strict cu suma necesară achiziţiei.
– Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.
Trimite articolul
XDe ce nu scrieti in limba romana? La comentarii sunt plin de “ dobitoci” educatii care Doamne fereste sa vada un cuvint strain ca urla ca descreieratii!!! Sunteti in Romania traduceti cuvintele din engleza in limba romina nu fiti putori !
-
In primul rand esti un agramat, nu folosesti semnele de punctuatie, ai o exprimare precara, nu scrii dupa normele academice in care se foloseste â si nu î. Acum sa trecem la engleza ca vad ca romana o stapanesti bine de tot. Voiai sa scrie Vinerea Neagra in loc de Black Friday sa inteleg? Se putea, bineinteles, dar dobitocii nu mai intelegeau nimic. Ar fi crezut ca o fi vreo vinere cu ritualuri satanice. Aia e de Halloween doar ca nu e vinerea. Dar nici nu poate traduce. Link, click, web, SMS, CVV, PIN, online? Aici ai dreptate, in sfarsit. Astea puteau fi traduse si inca foarte simplu.
Am crezut ca politistii ar fi trebuit sa ne invete cum sa ne aparam de frauda “Covid 19”. Daca se vrea o institutie serioasa, ceea ce bineinteles ca nu e. Ea e parte din frauda, normal.
Milițienii s-au transformat în polițiști-adjectiv, acum sunt profesori. Mă aștept să aud că mai sunt și astronauți, sau doamne ferește, academicieni. Au terminat cu plagiatul și caută de lucru? Terminați cu prostiile propagandistice și faceti-vă treaba de polițiști. Colcăie țara de infractori, iar voi umblați pala televiziuni.