Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor i-a reţinut, luni, pentru 24 de ore, pe Ghiuro Nicolae, Hava Floare şi Popoviciu Radu Florin, cercetaţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi spălare de bani.
Inculpaţii au fost prezentaţi marti, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
800.000 lei
Tot marti, prim-procurorul PT Bihor, Vasile Popa, a comunicat esenţa probatoriului administrat în cauză. Iată, aşadar, starea de fapt constatată de procurori:
Inculpatul Ghiuro Nicolae, ca primar al comunei Sîrbi, în perioada 2008-2009, cu ştiinţă, şi-ar fi încălcat atribuţiunile de serviciu, dispunând efectuarea de plăţi către SC Ramaian Construct SRL, administrată de către inculpatul Popoviciu Radu Florin, în cuantum de peste 800.000 lei, în baza unor situaţii de lucrări fictive, fără viza dirigintelui de şantier şi fără acordul SC SIRD Timişoara SA, care avea calitatea de antreprenor pentru lucrările respective.
Totodată, în luna decembrie 2008, în reprezentarea Primăriei Comunei Sîrbi, inculpatul Ghiuro Nicolae a semnat un contract de custodie cu SC Ramaian Construct SRL, prin care s-a atestat în mod nereal existenţa a două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro, sumele de bani fiind folosite ulterior de către agentul economic. În acest mod, s-a creat un avantaj patrimonial nejustificat SC Ramaian Construct SRL.
Inculpata Hava Floare, în calitate de contabil al Primăriei Comunei Sîrbi, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu acordând viza de control financiar preventiv pentru plata către SC Ramaian Construct SRL a sumelor de bani mai sus menţionate cunoscând că respectivele operaţiuni de plată nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a fi efectuate, creându-se în acest mod un prejudiciu comunei Sîrbi şi un avantaj patrimonial injust SC Ramaian Construct SRL.
Popoviciu Radu Florin, administrator al SC Ramaian Construct, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute de la Primăria Sîrbi, a dispus efectuarea de plăţi către bugetul statului a unor sume de bani din contul de trezorerie al societăţii, precum şi transferul altor sume în conturile deschise la alte unităţi bancare pe care ulterior le-a utilizat pentru plăţi către diverse persoane fizice sau juridice.
În cauză, în vederea recuperării prejudiciului, organul de urmărire penală a procedat la instituirea de măsuri asiguratorii.
A „forjat” Parcul 1 Decembrie
Numele firmei Ramaian Construct a apărut, în ianuarie 2009, pe site-ul Primăriei Oradea, în „Baza de date – Risc în achiziţii publice”, cu 26 de firme care au predat în 2008 lucrări cu întârzieri sau deficienţe.
În speţă, Ramaian Construct întârziase cu 150 de zile împrejmuirea cu gard din fier forjat a Parcului 1 Decembrie, lucrare pentru care Primăria Oradea a plătit 837.000 lei (8,37 miliarde de lei vechi).
De fapt, Ramaian Construct a încasat doar un sfert din sumă, restul mergând la firma Casa Ta, administrată de părinţii fostului consilier local Adrian Şerb (aprilie – decembrie 2007).
Astfel, firma Casa Ta livrase panourile de fier firmei Ramain. Iar aspectul a fost sesizat în presa locală întrucât Legea 161/2003 privind măsurile pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei spune explicit, la articolul 90, următoarele: „Consilierii locali care au funcţii de conducere ori calitatea de acţionar sau asociat într-o societate comercială privată, precum şi rudele lor de gradul întâi, nu pot încheia contracte cu administraţia publică locală din care fac parte, cu instituţiile sau regiile de interes local”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!