Senatorul Gavrilă Ghilea (PDL) reafirmă faptul că nu a ştiut despre acordurile petroliere încheiate de ANRM cu companiile străine pe perimetre din Bihor, chiar dacă aceste acorduri au fost încheiate atunci când Ghilea era prefect. În prealabil, prefectul Claudiu Pop subliniase faptul că acordul petrolier pentru perimetrul Băile Felix fusese încheiat „în 20 mai 2011, când ştiţi cine era la guvernare şi cine era prefect”.
Gazele, cartof fierbinte
„Eu nu am ştiut de acel acord. Am aflat ulterior, iar dacă aş fi ştiut vă asigur că punctul meu de vedere nu ar fi fost cu nimic schimbat faţă de cel de azi. S-a făcut o mare greşeală. Nu vin să vopsesc ouă în faţa dumneavoastră. Dar să vină (prefectul – n.r.) în faţa dumneavostră (a presei – n.r.) să spună că statul român era obligat să pună în aplicare 100%, e prea mult. Ce s-a hotărât, s-a hotărât prin Hotărâre de Guvern (a Cabinetului Ponta – n.r.). În campania electorală, actuala Putere promitea că nu va permite exploatarea gazelor de şist, ca acum să nu îşi mai respecte angajamentele. Acum, ne jucăm de-a şoarecele şi pisica, cine era sau nu era prefect, chiar dacă cele trei HG înseamnă mult mai mult. Nu vor să îşi asume exploatarea gazelor de şist! Când a spus domul Duţu (şeful ANRM – n.r.) adevărul? În acea adresă trimisă premierului Ponta, arătând că se intenţionează exploatarea gazelor de şist în vestul ţării sau acum, când susţine că în perimetrul Felix nu se urmăreşte aşa ceva?”, întreabă Ghilea, din Opoziţie. Senatorul spune că îşi doreşte ca Duţu să îşi ţină cuvântul dat la Oradea, iar în zona Felix – Oradea să nu fie exploatare gaze de şist. Ghilea asigură că nu doreşte să îşi crească scorul politic, abordând această temă. „Nu vreau să îmi fac capital politic pe necazul nimănui. Vedeţi că şi alţi parlamentari sunt împotrivă. Dar trebuie să luăm o poziţie, ca bihoreni”, susţine senatorul.
Întrebat de JB dacă este împotriva exploatării gazelor de şist şi în alte zone din judeţul Bihor, dincolo de zona Oradea – Felix, Ghilea a avut o poziţie mai nuanţată: „Dacă primarul de acolo, comunitatea locală doresc, cine sunt eu ca să mă opun? Dar de ce comunitatea locală din Sânmartin a fost împiedicată să îşi arate poziţia, prin referendum?”.
Ignorat de Guvern
În altă ordine de ieri, senatorul Gavrilă Ghilea a anunţat că în sesiunea parlamentară încheiată nu a primit niciun răspuns de la Guvern la interpelările adresate, deşi Executivul are obligaţia de a răspunde în 15 zile demersurilor parlamentare. De asemenea, Ghilea transmite, la fel ca şi colegul său liberal Cristian Bodea, cum orice iniţiativă legislativă parlamentară, indiferent că e vorba despre parlamentarii de la Putere sau din Opoziţie, se loveşte de avizul negativ al Guvernului.
Ghilea a informat că în ultima sesiune parlamentară a adresat 44 de interpelări şi întrebări, a depus 12 iniţiative legislative, la două dintre acestea fiind iniţiator şi a luat cuvântul de 26 de ori în plen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!