O insatisfacție majoră legată de Oradea și Bihor, la finalul mandatului lui Cseke la Ministerul Dezvoltării este legată de stadiul proiecului stadionului nou: „Deși am avut o colaborare bună cu dl. primar Birta, există și un regret.Din păcate proiectul noului stadion nu a reușit de ajungă în aprobate la Guvern. Acolo au fost probleme juridice. Lucrurile, la nivelul administrației locale, ca și la alte UAT-uri, s-au mișcat nu îndestulător de bine Eu sper ca acest proiect la care am lucrat foarte mult cu dl. Birta, să fie aprobat. Acum mai sunt necesare avize de la Autoritatea Aeronautică și de la Federația de fotbal”, a spus ex-ministrul la bilanț.
Ca satisfacții personale legate de Oradea și Bihor, Cseke a înșirat proiectele majore aflate în implementare, dar și suma totală adusă în județ.
[eadvert]
A prezentat un top 15 al investițiilor, în ordinea valorilor, astfel:
- Inel metropolitan (CJ Bihor și municipiul Oradea) – 201 milioane de lei
- -cămin studențesc Universitatea Oradea – 50,2 milioane de lei
- Sala Polivalentă Oradea – 124,5 milioane de lei
- Centru de recreere Salonta – 118 milioane de lei
- Liceul Ady Endre – 64,5 milioane de lei
- Palatul Episcopal Greco-catolic – 39,9 milioane de lei
- Spital municipal Salonta – 39,9 milioane de lei
- centru de învățământ Săcueni – 39,8 milioane de lei
- apă/canalizare Remetea – 36,3 milioane de lei
- Ambulatoriu Aleșd – 30,7 milioane de lei
- bazin de înot Borș – 29 milioane de lei
- centru de balneologie Ștei – 28 milioane de lei
- rețea de apă Gepiu – 27,3 milioane de lei
- apă/canalizare Sântandrei – 25 milioane de lei
„Mandatul de ministru a însemnat un miliard de euro investiții pentru comunitățile locale din județul Bihor”, a insistat el.
Pe durata mandatului a mai bifat și 53,8 milioane lei, ajutor de stat pentru susținerea prețului la energia termică în iernile 2021-2022 și 2022-2023, dar și prelungirea de două ori a contractului pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, în valoare de 52,6 de milioane de lei, initial 49 milioane lei, proiect preluat în PNDL 1, contract de finanțare încheiat în aprilie 2015.
Prin programul național de creșe, în Bihor s-au aprobat 16 proiecte, care înseamnă 900 de noi locuri pentru copii. În Oradea sunt aprobate 2 creșe, Salonta, Marghita, Beiuș, Valea lui Mihai, Săcueni, Nojorid, Oșorhei, Sântandrei, Diosig, Paleu, Sălard, Finiș, Lăzăreni, Țețchea. „În Oradea problema locurilor în creșe va fi rezolvată prin construirea celor 6 creșe din zona metropolitană 2 în Oradea, una mare și una mică, una de mărime medie în Sântandrei, una mică în Nojorid, una medie în Oșorhei și una mică în Paleu.
Trimite articolul
XCinste acestui om.Tot respectul
Cât din această suma a vizat comunități de maghiari? Vezi bloc anl in comuna Tauteu, bazin inot, etc, românii sunt discriminați la ei acasă.