Orădeanul Călin Vasile Stana are miercuri un nou termen, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA alături de o serie de inculpaţi printre care şi Genică Boerică.
În paralel, Călin Stana tocmai a înregistrat la Tribunalul Bihor o cerere de redeschidere a procesului penal (art. 466 Noul Cod de Procedură Penală) pe motiv de „judecare în lipsă”, prima înfăţişare fiind programată pe 26 martie.
14 ani de detenţie
Fostul administrator al firmei Felicor (acţionar al VIP Taxi) a fost trimis în judecată, în anul 2011, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care arăta că Stana se sustrăgea urmăririi penale. Procurorii au stabilit că Stana (41 ani) a prejudiciat, în anul 2008, şase firme, printre care şi SC Metalurgica şi SC Civila, achiziţionând marfă în valoare de 1.113 788 lei cu file CEC fără acoperire emise prin intermediul firmei SC Giadna Trading srl Oradea. Pe 9 noiembrie 2011, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Stana la 14 ani închisoare plus încă 10 ani de interdicţie de a mai fi administrator de societate comercială, şi a dispus achitarea prejudiciilor. În ianuarie 2012, Stana a declarat recurs dar Curtea de Apel Oradea i l-a respins pe 29 martie 2012.
Alături de Genică Boerică
Călin Stana a mai fost trimis în judecată în decembrie 2009 de către procurorii DNA, la nivelul Tribunalului Bucureşti, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi un prejudiciu de 9,83 milioane de euro.
Acea cauză îi are ca principali inculpaţi pe responsabilii SC Rat Company SRL Baia Mare, firmă axată pe închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente pentru construcţii.
Procurorii DNA au stabilit că grupul infracţional a urmărit inducerea în eroare a opt societăţi de leasing privind existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate, prin crearea aparenţei existenţei utilajelor. Concret, în anul 2008, SC Rat Company a creat aparenta vânzare de concasoare, excavatoare şi buldo-excavatoare către diverse societăţi comerciale, prin leasing obţinut de la societăţile de specialitate înşelate. Cumpărătorii utilajelor erau 22 de firme private reprezentate de o serie de inculpaţi printre care şi craioveanul Boerică Genică dar şi orădeanul Călin Vasile Stana, ca administrator al SC Giadana Trading SRL.
Aliat cu OTV
Mai amintim că la câteva luni după faptele incriminate de procurori, adică în februarie 2009, Călin Stana provoca un scandal mediatic în Oradea, acuzând la televiziunea OTV „politica dictatorială” a municipalităţii faţă de Vip Taxi şi organizând proteste de stradă. Mai mult, Călin Stana a reclamat la DNA un responsabil din cadrul Camerei Taximetriştilor (CT) Bihor, acuzându-l că i-ar fi cerut 2,8 miliarde de lei vechi pentru a aplana conflictul cu Vip Taxi.
Şeful Camerei Taximetriştilor a replicat arătând că Stana le-a propus să retragă procesele în justiţie în schimbul plăţii prejudiciului provocat membrilor Camerei Taximetriştilor prin funcţionarea VIP Taxi fără autorizaţie de dispecerat. Iosif Rad mai aprecia că „scenariul cu înregistrarea” a fost făcut pentru a forţa administraţia să-i elibereze autorizaţiile de taxi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!