Per total, 862 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate de consumatori în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, iar peste 2,7 de miliarde de ambalaje SGR au fost introduse pe piață până la sfârșitul lunii iunie.
„Rezultatele foarte bune înregistrate de SGR, în cele șapte luni de la demararea programului în România, demonstrează că românii au încredere în acest sistem și-l consideră un instrument util pentru reciclare. Consumatorii au deprins obiceiul de a returna către comercianți recipientele de băuturi folosite, ceea ce ne bucură foarte mult. SGR produce efectele așteptate, iar noi avem parte de sprijinul tuturor partenerilor implicați în sistem – autorități, producători, comercianți. În momentul de față, ne concentrăm pe atingerea obiectivului programului, cel de a contribui la creșterea ratei de reciclare în România, precum și de a avea un mediu mai curat. Sistemul de Garanție-Returnare din România este un proces complex, fiind cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Era de așteptat să întâmpinăm și provocări, capitol la care observăm experiențe similare cu cele ale celorlalte țări care au introdus sistemul. Este nevoie de aproximativ 18 luni pentru ca un astfel de sistem să ajungă la maturitate”, declară Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Cel mai recent sondaj realizat de Kantar, în iunie a.c., pe un eșantion reprezentativ de consumatori, arată o creștere semnificativă a numărului celor care au adoptat deja Sistemul de Garanție-Returnare. 4 din 5 români au returnat, cel puțin o dată, ambalaje SGR, reprezentând o creștere semnificativă față de luna martie, când jumătate dintre respondenți afirmau acest lucru. Potrivit aceluiași studiu, s-a îmbunătățit și percepția pe care consumatorii o au față de RetuRO, în calitate de administrator al celui mai mare proiect național de economie circulară din zona de mediu. 81% dintre români percep RetuRO ca fiind o companie care se implică și le oferă pârghiile necesare pentru a recicla. Și notorietatea SGR în rândul populației a continuat să crească, 98% dintre cei chestionați cunoscând în prezent sistemul.
În momentul de față, 4.000 de RVM-uri (automate de colectare a ambalajelor SGR) sunt disponibile la nivelul întregii țări. Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piață, precum și transparența parcursului acestor materiale pe întregul lanț, din momentul punerii pe piață, colectării, până la intrarea în stațiile de reciclare. În primele 7 luni de la implementarea sistemului în România, RetuRO a predat 49.000 de tone de ambalaje SGR către reciclatori, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de la consumatori.
În prezent, 75.000 de operatori economici sunt înscriși în SGR. Jumătate dintre aceștia au semnat deja contractele cu RetuRO și pot organiza puncte de returnare.
Trimite articolul
XO foarte mare tampenie! Am ajuns pentru banii nostri sa stam la cozi infernale, in spatele unora, carora li s-a oferit un ”job” din a aduna si recicla flacoane. Mizeria pe care o lasa in urma lor este una de focar de infectie. Forte bine, sa aduca un aparat de reciclat doar pentru aceasta categorie, iar ceilalti sa poata si ei recicla in conditii optime, fara a fi nevoiti sa stea la cozi ore intregi, intr-o duhoare si o mizerie de nedescris.
Ne plimbam ca boschetarii cu flacoanele pentru banii nostri. Asa sa va ajute Dzo si pe voi
-
X,te uiți cu jind la boschetarii care fac bani din banii tăi.Că doar pe tine te doare în mândrie.Atunci taci.
-
Draga Eu- ma uit la vietuitoare ca tine si totul capata sens, un singur lucru ma doare ca voi existati si va si inmultiti
-
Părerea mea și concluzia mea,a fost sa îmi cumpăr un sistem de filtrare a apei și să nu mai stau ca fraierul umilit la coadă să pierd timpul și banii mei.E cea mai bună soluție.
“Vrem o tara ca afara”, da ne este greu sa mergem sa returnam ambalajele. In alte tari treaba asta se practica de muuuult, si nu plange nimeni. Cat despre cei care au un “job” din treaba asta, tot noi suntem de vina ca le aruncam unde ne taie capu in loc sa le colectam noi pentru “banii nostri”. Este si optiunea apa de la robinet, iar unde nu se poate bea, sunt filtre. Niciodata nu ne convine nimic din ce se face…