Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor, Bekesi Csaba, a prezentat bilanțul activității instituției pe anul 2023. Potrivit datelor prezentate, la sfârșitul acestui an, rata șomajului în Bihor a fost de 1,34%. O creștere ușoară comparativ cu 2022 când rata șomajului raportată la populația activă a fost de 1,26%.
Peste jumătate dintre șomeri sunt fără studii sau au doar studii primare
La sfârșitul lunii noiembrie, în județul nostru erau 253 de șomeri cu studii superioare, 767 cu liceu și școală profesională, 376 cu școală profesională, 820 de persoane care au absolvit gimnaziul, 711 șomeri cu școala primară incompletă și 293 de bihoreni fără studii. Ceea ce denotă că aproximativ 60% dintre șomeri sunt fără studii sau au finalizate doar studiile primare.
Potrivit șefului AJOFM Bihor, una dintre activitățile importante derulate de instituție este formarea profesională. Aceasta a fost derulată prin două paliere: una finanțată prin bugetul public iar cea de-a doua finanțată din fonduri proprii.
„Anul acesta am reușit să derulăm 41 de programe: 3 de inițiere, 24 de calificare, 1 de perfecționare, 7 de specializare și 4 de competențe cheie. Până la sfârșitul lunii noiembrie, 556 de persoane au beneficiat de activitate noastră de formare profesională. Cel mai important lucru este că 286 de persoane (aproximativ 60%) și-au găsit un loc de muncă“, a declarat Bekesi Csaba.
Conform statisticilor, 147 de persoane au terminat cursul de lucrător comercial, 14 manager de proiect, 16 referent resurse umane, 36 agent de vânzări, 36 agenți de securitate, 14 ajutor bucătar, 16 designer pagini web, 70 cameristă, 20 competențe antreprenoriale, 23 competențe cheie – comunicare în limba română, 29 competențe digitale, 10 fotograf, 13 instructor fitness, 13 îngrijitor bătrâni la domiciliu, 28 îngrijitor spații verzi și 33 lăcătuș mecanic.
[eadvert]
În programul de ocupare au fost cuprinși, în serviciile de mediere și consiliere profesională, 7.421 de șomeri, dintre care 3.705 au fost ocupate. Din totalul de 3.705, 3.481 au încheiat un contract pe perioadă nedeterminată și 224 contract perioadă determinată. De asemenea, 1.255 de șomeri și-au găsit un loc de muncă după prima mediere a muncii.
Totodată, 16 angajatori care încadrează în muncă absolvenți de învățământ au beneficiat de subvenții, iar de acordarea de subvenții la angajatorii de inserție, pe baza contractelor de solidaritate au beneficiat 2 persoane.
PROACCES 4 și PRPNEETs RMPD, în implementare
AJOFM Bihor are 2 proiecte în impementare. Primul este PROACCES 4 – subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri în care sunt subvenționați peste 450 de șomeri, valoarea totală a subvențiilor depășind 12,3 milioane de lei. Cel de-al doilea, PRPNEETs RMPD – stimularea încadrării absolvenților NEETs pe piața muncii, subvenționează 65 de persoane, valoarea totală a subvențiilor fiind de 1,7 milioane de lei.
Proiecte depuse în 2023
Proiectul CultHeRit are ca obiectiv optimizarea pieței forței de muncă din domeniul proiecției patrimoniului cultural prin îmbunătățirea practicilor de angajare din acest sector în regiunea Dunării. Prin acest proiect se dorește definirea și testarea la nivel național a unui model ideal de angajare în domeniul protecției patrimoniului cultural și inițierea unor schimbări în practicile existente pe piața muncii din acest sector, în vederea reducerii fenomenului de brain drain.
De asemenea, proiectul își propune să abordeze problema lipsei de personal calificat din instituțiile de protecție a patrimoniului cultural, prin identificarea de metode pentru atragerea specialiștilor tineri către acest domeniu.
Acesta este finanțat prin programul de Cooperare teritorială 2021 – 2027 pentru Regiunea Dunării și este aprobat pentru finanțare. Parteneriatul este format din 13 entități din 8 state iar bugetul total al proiectului este de peste 2 milioane de euro. Bugetul AJOFM Bihor este de 135.000 de euro.
Proiectul Green Energy Network (GEN) are ca obiectiv crearea unei rețele de organizații verzi în regiunea de frontieră cu scopul de a promova utilizarea energiei regenerabile fotovoltaice ca sursă de energie durabilă. Formată din 4 membri, rețeaua va avea rolul de a crea insule instituționale verzi care folosesc energie regenerabilă, de a disemina informații privind utilizarea durabilă a surselor de energie regenerabilă și de a face schimb de bune practici și know-how în acest domeniu prin identificarea de soluții strategice și practice pentru implementarea proiectelor cu potențial fotovoltaic ridicat.
Astfel, AJOFM Bihor va produce și utiliza energie verde. „Acest exemplu de bună practică va avea rolul se a conștientiza opinia publică privind importanța regândirii relației noastre cu mediul înconjurător“, adaugă șeful AJOFM Bihor.
Programul GEN este finanțat prin programul de Cooperare teritorială 2021-2027 pentru Regiunea Dunării și este aprobat pentru finanțări INTERREG România-Ungaria. Parteneriatul este format din 4 entități din 2 state, iar bugetul de care va beneficia AJOFM Bihor este de 322.772 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!