Editura Universităţii din Oradea şi Departamentul de Geografie au lansat ieri, la Biblioteca Universităţii, cărţile „Evoluţia Alianţei Nord-Atlantice văzută geopolitic şi geostrategic” de Marian Dincă şi „NATO & Securitatea Umană” de Alexandru Kiş.
În deschidere, prorectorul Sorin Şipoş a amintit că Departamentul de Geografie a împlinit ieri 49 de ani şi că se remarcă, la nivelul Universităţii, prin performanţele sale ştiinţifice.
„Geografia a colaborat dintotdeauna cu Istoria dar, mai nou, caută să relaţioneze şi cu alte ştiinţe: Politice, Internaţionale. Decanul Alexandru Ilieş ţine să-şi aşeze Departamentul în concordanţă cu vremurile, cu ce se cere în societate. Azi se cere evoluţia geo-politică a NATO şi teme de securitate umană. Iar prin Şcoala Doctorală, care asigură excelenţa în cercetare, iată că putem ataca şi astfel de teme”, a cuvântat Sorin Şipoş, specialist în istorie. Universitarul Nicolae Josan, coordonator al cărţii lui Marian Dincă, a amintit că geografia geo-politică s-a afirmat în România interbelică, fiind interzisă mai apoi.
Nordul Africii, în calcule…
„Geografia şi Strategia Militară s-au legat strâns fiindcă operaţiunile militare trebuiau să ţină cont de relief. Eu, ca geograf fizician am putut coordona această lucrare doar alături de colonelul Stăncilă de la Academia Militară din Bucureşti. Pentru a previziona evoluţia spaţială a NATO, autorul a identificat tendinţele actuale ale Alianţei Nord-Atlantice, ţinând cont şi de modelele istorice ale Imperiului Roman şi intenţiile germane privind al III-lea Reich. Cert este că Bazinul Mediteranei are un impact geo-strategic pentru întreg Globul. Din această perspectivă, cartea e deosebit de interesantă nu doar pentru militari”, a spus Josan. Autorul Marian Dincă a completat imaginea explicând că extinderea NATO în spaţiul mediteranean s-ar contura în statele din nordul Africii. Dar Dincă nu a exclus nici varianta ca NATO să se divizeze în alianţe inter-statale, în acord cu tendinţa de regionalizare a Europei. Dincă ne-a mai mărturisit că, în cadrul studiilor sale la Academia Militară, a excelat şi în domeniul statisticii matematice, la care a apelat pentru prognozele din carte.
Venit din teatre de război
Apoi, decanul Alexandru Ilieş a prezentat cartea „NATO & Securitatea Umană”, amintind că Oradea are prima revistă de geografie politică din România, înfiinţată în 1998.
„Geografia nu e doar o enciclopedie ci descrie sistemele naturale şi antropice, căutând cheile de identificare a funcţionalităţii acestor sisteme. Cartea descrie securitatea umană atât macro-statal cât şi substatal, fiecare om punându-şi amprenta asupra securităţii comunităţii sale”, a spus Ilieş. Decanul de la Geografie a mai precizat că autorul Alexandru Kiss a fost în teatrele de război din Angola, Afganistan, Irak şi Kosovo.
La rândul său, Kiss a recunoscut avantajul de a observa din teren zonele „nu neapărat pitoreşti” în care România s-a implicat prin intermediul NATO.
„ONU a definit în 1994 noile principii pentru securitate: eliberarea de frică, eliberarea de nevoi şi libertatea de a trăi în demnitate. În baza acestor principii, ONU a autorizat intervenţii armate în Libia dar nu şi în Siria, întrucât există anumite diferenţe”, a explicat Alexandru Kiss. Acesta a mai arătat că NATO vine în întâmpinarea nevoilor de securitate şi pe plan civil, devenind dintr-o structură militară una politico-militară. În această idee notăm că Oradea a găzduit seminarii din cadrul unui proiect NATO de apărare împotriva inundaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!