Curăţenie
Prima şi poate cea mai importantă măsură de prevenire a toxinfecţiilor alimenatre şi a afecţiunilor diareice acute este banalul spălat pe mâini cu apă şi săpun înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, dar şi spălarea şi dezinfectarea suprafeţelor şi ustensilelor din bucătărie. Această măsură, care ar trebui învăţată încă din primii ani de viaţă este urmată de o altă regulă, la fel de importantă: spălarea atentă a recipientelor unde se prepară mâncarea, spălarea atentă a fructelor şi legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor şi pentru consum sau fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă folosite pentru băut şi prepararea mâncării.
Se consumă pe loc
Laptele nepasteurizat trebuie consumat doar după ce este fiert, iar alimentele nu trebuie preparate de persoane care au răni sau infecţii la mâini sau de persoane cu probleme digestive. O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii optime pentru prepararea termică a alimentelor şi protejarea acestora de muşte şi rozătoare. Alimentele preparate termic trebuie răcite mai repede şi nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Mâncarea ce va fi consumată în decurs de două – trei ore de la preparare trebuie păstrată la temperaturi sub cinci grade Celsius (refrigerare). Pe timp de vară, alimentele se alterează mult mai repede şi cu atât mai mult cele perisabile, motiv pentru care acestea se vor păstra în spaţii frigorifice. Ouăle trebuie spălate cu apă şi săpun înainte de a fi fierte. Din pricina alterării mai rapide a alimentelor în sezonul cald se recomandă ca prepararea mâncărurilor să nu se efectueze pentru o perioadă mai lungă de timp, ca iarna ci înainte de a fi consumat cu cel mult o zi. Recongelarea alimentelor este contraindicată vara, sezon în care este esenţială şi verificarea termenelor de garanţie a alimentelor şi evitarea consumului acestora în cazul în care termenul de garanţie este expirat.
De reţinut că pentru sugari, alimentele trebuie administrate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau depozitate la frigider.
Când ies în oraş, bihorenii sunt rugaţi să fie atenţi unde iau masa, iar cei care vor să se răcorească să fie atenţi la modul în care sunt păstrate sucurile sau îngheţata.
Afecţiuni diareice pot apărea şi în urma scăldatului în locuri neamenajate corespunzător sau la bazine şi piscine unde nu se respectă normele minime de igienă.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!