Pompierii atenţionează că pe vreme de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, iar în pădure sunt interzise utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse, dar şi parcarea autoturismelor, instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens.
Atenţie la materiale
Tot pe timp de caniculă, este interzis să se depoziteze materialele lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clădirilor.
Pe arşiţă mare se pot face doar restrictiv (dimineaţa în zori de preferat şi în condiţii speciale) lucrări care pot produce incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive.
Mare atenţie trebuie acordată în aceste zile recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje ce conţin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune. Acestea trebuie depozitate astfel încât să fie ferite de efectul direct al razelor solare.
Copiii nu trebuie scăpaţi din ochi ca nu cumva să se joace cu focul şi să producă incendii.
Şi unele materiale ca furajele, cărbunele, rumeguşul trebuie depozitate în locuri ferite de soare pentru că se pot autoaprinde în condiţii specifice de temperatură şi umiditate. De exemplu, fânarul trebuie amplasat la distanţă de siguranţă faţă de locuinţă, bucătărie de vară, magazie, grajd. Important este şi ca bihorenii să îşi pregătească la îndemână mijloacele de primă intervenţie (apa, stingătoare, nisip, găleţi) pentru a putea stinge potenţiale incendii pe vreme de caniculă.
Pompierii atrag atenţia şi bihorenilor care pleacă la iarbă verde sau în concedii, cu cortul, că focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate. Focul trebuie supravegheat în permanenţă, iar la plecare, este obligatorie stingerea acestuia prin stropirea cu apă a jarului, ca nu cumva o adiere de vânt să îl reaprindă.
FACT BOX:
Scăldatul poate şi el să fie un pericol, motiv pentru care pompierii vă roagă:
-supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
-scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
-evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
-evitaţi scăldatul în râuri, lacuri canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
-nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
-evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
-nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
-nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave.
Citiți principiile noastre de moderare aici!