Cu toate că bihorenii par mai cumpătaţi ca în anii precedenţi şi îşi iau măsuri de precauţie împotriva efectelor nocive ale soarelui, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis câteva sfaturi utile celor care iubesc căldura, dar şi celor mai sensibili.
În primul rând, experţii din minister spun că expunerea prelungită la soarele canicular nu trebuie efectuată între orele 11:00 – 18:00. În perioadele cu temperaturi extrem de calde, fiecare adult ar fi bine să consume lichide înainte să aştepte să îi fie sete. Astfel, reprezentanţii MS recomandă un minim de 1,5 – 2 litri de lichide zilnic sau un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Alimentaţie
Doctorii din MS sfătuiesc adulţii să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) fiindcă acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, dar la cumpărarea produselor lactate foarte sensibile, cetăţenii sunt sfătuiţi să se uite în ce condiţii au fost acestea ţinute şi ce termen de valabilitate au. Doctorii recomandă oamenilor să se abţină de la consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) pentru că acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, ar trebui evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) pentru că acestea pot avea efecte diuretice.
Pe vreme caniculară, oamenii sunt sfătuiţi să facă mai multe duşuri călduţe în fiecare zi, fără să se şteargă însă de apă. Inclusiv cei care au aer condiţionat sunt sfătuiţi să facă duş de mai multe ori pe zi, iar aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute perfect pentru a evita riscul îmbolnăvirilor cauzate de unele bacterii ce se pot transmite prin aerul condiţionat. De altfel, medicii din minister spun că aparatele de aer condiţionat trebuie reglate cu circa cinci grade mai puţin decât temperatura ambientală.
Cei care sunt nevoiţi să iasă afară în intervalul orar periculos de canicular, sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să aibă sticlă cu apă plată la îndemână, pentru a se hidrata.
Atenţie!
Sportivii şi cei care au activităţi în exterior ce presupun depunerea unor eforturi fizice mari sunt rugaţi să le efectueze, pe cât posibil dimineaţa devreme şi să consume şi mai multe lichide. Bătrânii ar trebui să beneficieze de un ambient care să nu le suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să se hidrateze corespunzător, să bea sucuri naturale făcute în casă, fără conservanţi, să consume legume şi fructe proaspete şi să se aprovizioneze cu alimente doar din magazine ce au marfa depozitată în instalaţii frigorifice funcţionale.
Bolnavii sunt rugaţi să nu renunţe la tratament, iar bolnavii cronici (cu afecţiuni cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune etc) sunt sfătuiţi să consulte medicul curant pentru obţinerea unei scheme terapeutice adaptate la condiţii de caniculă.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!