Ca în fiecare an, inspectorii sanitari bihoreni transmit sfaturi concrete care îi pot ţine departe pe bihoreni de efectele negative ale arşiţei.
Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor recomandă oamenilor să consume minim doi litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără să aştepte să apară senzaţia de sete. Dr. Marius Pîrcioagă spune că pe caniculă e necesar consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
Alimentaţie uşoară
Doctorii de la DSP Bihor spun că alimentaţia pe timp de căldură mare trebuie să fie una uşoară, cu puţine calorii (carne slabă preparată la grătar, lactate, cereale şi cât mai multe fructe şi legume care, prin app, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin asigură în mod constant hidratarea organismului). Medicii inspectori spun că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Alcoolul, cafeaua, sucurile carbogazoase trebuie evitate, iar consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate – limitat.
În aer liber se recomandă a nu se sta între orele 11:00 – 18:00, iar cei ce sunt nevoiţi să se deplaseze sunt rugaţi să îşi acopere ochii cu ochelarii de soare, capul cu pălărie/şapcă, să poarte haine uşoare, dar nu din materiale sintetice ci din in şi bumbac.
Doctorii recomandă oamenilor să facă duşuri cu apă călduţă cât mai des, să stea în încpăeri răcoroase, iar cei ce au aer condiţiionat să îl regleze la o temperatură cu 5 grade mai puţin decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius, atenţionează inspectorii sanitari.
În caz de insolaţie, aveţi nevoie de săruri minerale pe care le puteţi asigura prin consumul de supe de legume şi sucuri de fructe, transmite dr. Pîrcioagă, care adaugă faptul că sunt recomandate în caz de insolaţie şi alimente cu aport mare de potasiu şi magneziu, cum ar fi: bananele, pepenele galben, lintea, cartofii, mazărea, fasolea boabe şi soia.
Copiii, vârstnicii şi bolnavii trebuie supravegheaţi mai bine pentru a le putea acorda ajutor în caz că suferă din pricina căldurii.
Drepturi
Inspectorii atrag atenţia angajatorilor că sunt obligaţi să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37 oC cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure: apă minerală (2-4 l/persoană), echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii). Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată, transmite DSP.
Citiți principiile noastre de moderare aici!