Bilanţul activităţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor (DEP) Oradea pe anul trecut subliniază performanţe care o propulsează în topul naţional.
În opinia directorului DEP Oradea, Gheorghe Seica, aplicaţia care permite programarea online a căsătoriilor este un succes peste aşteptări. Aplicaţia a fost activată pe site-ul evp-oradea.ro de la 1 ianuarie, când a fost şi mediatizată. „Din totalul de 816 programări de cununii făcute deja pentru acest an, un sfert s-au iniţiat online, inclusiv de către orădeni aflaţi în alte ţări. Aplicaţia funcţionează fără erori şi nu acceptă programări multiple. Totodată, ea asigură transparenţă în sensul că nu se mai poate spune că DEP ar face programări preferenţiale la Casa Tineretului sau în Sala Mare a Primăriei”, a explicat ieri directorul Seica. Interesul arătat pentru această facilitate au determinat DEP Iaşi şi DEP Timişoara să solicite preluarea ei de la Oradea.
Un alt proiect pilot vizat de DEP Oradea va fi cel de implementare a cărţilor de identitate electronice, securizate superior şi agreate de ţările din Spaţiul Schengen.
De asemenea, DEP Oradea a reuşit să reducă în acest an termenul de eliberare a actelor de identitate de la cinci la patru zile, stabilind astfel un record naţional.
„Anul trecut eliberam actele de identitate în 5 zile lucrătoare iar în perioada 22 iunie – 31 decembrie 2009 am urcat la 7 zile lucrătoare, datorită afluxului de persoane puse în legalitate cu ocazia alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional. Anul acesta, în baza bunei colaborări cu structurile de Poliţie care realizează efectiv cardurile de identitate, am reuşit să le eliberăm în 4 zile lucrătoare, termen pe care sperăm să-l menţinem în continuare”, a mai spus Gheorghe Seica.
DEP Oradea şi-a mai propus ca în acest an să menţină şi timpii realizaţi încă de anul trecut, adică o oră pentru înregistrarea naşterii respectiv de 30 de minute pentru înregistrarea decesului şi eliberarea duplicatelor de acte de stare civilă. DEP Oradea chiar va reduce aşteptarea pentru depunerea documentelor necesare eliberării actelor de identitate de la 30 la 15 minute.
E-arhivare
Directorul Seica a mai informat că anul trecut s-au arhivat electronic 39.115 acte de stare civilă, astfel că de la implementarea proiectului PHARE, în anul 2007, s-au arhivat electronic 163.633 de acte de stare civilă, adică 23% din totalul arhivelor municipale din ultimul secol.
În 2009, la nivelul DEP Oradea s-au înregistrat 5.280 de naşteri (din care 240 în străinătate), 1.671 căsătorii (din care 120 în străinătate), 3.038 de decese (din care 47 în străinătate), 440 de divorţuri şi 918 succesiuni.
„În ce priveşte naşterile şi decesele, cam o treime din ele privesc orădenii. Restul au loc în spitalele din municipiu iar normele ne obligă să le înregistrăm în Oradea”, a observat Gheorghe Seica.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!