Au trecut patru zile pline din Festivalul Internaţional de Teatru Oradea. Cea de-a cincea zi va debuta la ora 19:00, în sala Arcadia, cu piesa „Fat Pig” de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. „Fat Pig” este o comedie amară despre subiecte inconfortabile, despre cât curaj avem să fim noi înșine, despre lașitatea în fața unei societăți crude care, aparent, tinde spre perfecțiune, dar în realitate pune foarte multă presiune asupra noastră. Această perfecțiune ajunge să o simulăm afișând forme stabilite de societate ca fiind imaginea perfecțiunii, dar care ajunge doar la formă, pentru că fondul se pierde în această uniformizare.
„Fat Pig” este povestea unui tânăr corporatist care se îndrăgostește de o simpatică bibliotecară supraponderală, doar că prietenii și colegii de la firmă reacționează puternic la aflarea veștii despre relația „nepotrivită” a tânărului. Lumea „perfectă” a corporatiștilor versus lumea jovială și optimistă a lui Helen. Societatea are reguli în care forma contează, judecata se face la suprafață, iar fondul este trecut cu vederea.
Textul lui LaBute este foarte puternic, scris aparent ușurel, cu replica directă, simplă, vie, plină de umor, dar de o profunzime aparte. Este exact așa cum este mesajul acestui text, aparent o poveste simplă de dragoste, când comică, când tragică, în profunzime o dramă a societății moderne în care generației tinere îi sunt inoculate forme perfecte după care trebuie să-și clădească existența. O adevărată radiografie a mentalităților contemporane. LaBute declară că se regăsește în Fat Pig, că textul lui povestește despre slăbiciunile omenești și despre dificultatea multor oameni de a le face față, de a trăi cu ele sau de a le depăși pentru ceva în care cred.
În Sala Mare a Teatrului se va juca de la ora 19:00 piesa „Totul este relativ” de Alan Ayckbourn (regia: Felix Alexa), spectacol al Teatrului Nottara din București. Greg și Ginny sunt tineri, se iubesc și sunt pe punctul de a se căsători. Numai că Ginny ține ascunse de Greg câteva detalii despre viața ei, care ar putea arunca în aer liniștea viitorului cuplu.
Acesta este și momentul când în poveste intervin Philip și Sheila, un cuplu mai în vârstă, cu nelămurite – încă – și, tocmai de aceea, amuzante legături cu tinerele personaje. Încurcături de situație, de limbaj și de intenții sunt presărate de-a lungul piesei, sporind tensiunea și desfătarea spectatorului. Iar la sfârșit câteva întrebări ne rămân agățate în minte: este dragostea sinceră, cât suntem dispuși să mințim într-un cuplu, cât este adevăr și cât este amăgire într-o iubire?
Pe scena mobilă amplasată în Piața Unirii, de la ora 20:00 orădenii sunt aşteptaţi la două ore de spectacol. Concertul extraordinar „Din Bihor până-n Banat” va avea pe scenă orchestra și corpul de balet al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana şi pe artiştii: Simona Costin, Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Mitica Negrean, Florin Bontu, Luminița Tomuța, Petrică Popa, Stângaciu, Leontin Ciucur şi Cornel Borza.
A cincea seară se va încheia cu spectacolul de la ora 21:00 al Teatrului Național „I. L. Caragiale”, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Piesa „Fetiţa soldat” este scrisă de Mihaela Michailov (regia: Silvia Roman). „Fetița soldat” este o poveste pentru toate vârstele și toate timpurile, purtând cu ea parfumul copilăriei dintotdeauna. Lumea văzută prin ochii unei fetițe de nouă ani este plină de candoare și imprevizibilă, ca o joacă serioasă de-a viața și moartea.
Spectacolul se compune ca un puzzle copilăresc din amintirile despre Bunica, personajul central al acestui Cosmos, stăpâna jocurilor și deținătoarea tuturor micilor și marilor întrebări din univers. Bunica este copilăria, este lumea, este viața. De aceea ea nu are voie să dispară, iar micuța Ami se hotărăște să își salveze bunica de la moarte antrenând în apărarea ei o întreagă armată de soldăței…
Citiți principiile noastre de moderare aici!