Celebrarea acestei zile are ca temă „Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”, fiind legată de obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru o Dezvoltare Durabilă, subliniind totodată legătura indisolubilă a omului cu natura.
Cu prilejul Zilei mondiale a păsărilor migratoare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a organizat ieri activități de informare și conștientizare în colaborare cu Școala Gimnazială Dacia din Oradea, la clasele a IV-a și a VII-a.
În legătură cu natura
Aproximativ 15% din speciile de păsări sălbatice de la nivelul UE sunt aproape amenințate, aflate în declin, iar 17% din specii sunt amenințate. Datorită faptului că populațiile multor specii de păsări sălbatice migratoare și native din Europa sunt în declin, Uniunea Europeană a introdus politici care să inverseze această tendință, prin interzicerea anumitor practici și luarea unor măsuri de protecție și gestionare a habitatelor de cuibărire și de hrănire.
În baza prevederilor Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind conservarea păsărilor sălbatice, țările UE trebuie să ia măsuri pentru menținerea speciilor într-o stare de conservare favorabilă sau pentru restabilirea populațiilor speciilor amenințate, la un nivel care să îndeplinească condițiile ecologice, științifice și culturale, ținând cont de condițiile economice și de recreere.
Obiectivul-cheie al strategiei UE în domeniul biodiversității este stoparea pierderii biodiversității și a degradării serviciilor ecosistemice până în anul 2020 și refacerea acestora, în măsura în care este posibil.
Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, în bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primăvara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor.
Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni.
În ultimii 10 ani, statele Părți la CMS și AEWA au organizat Ziua mondială a păsărilor migratoare pentru a sublinia importanța ecologică a acestor specii, presiunile și amenințările existente și necesitatea protejării lor, printr-o cooperare internațională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!