Cronica de la Dubnica redactată la Oradea, Fecioara Maria, o capodoperă a renascentismului flămând târziu, bijuteriile funerare ale lui Sigismund de Luxemburg şi piese care se află pentru prima dată în spaţii muzeale din România vor putea fi văzute la expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea al cărei vernisaj va avea loc la Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
„La sfârşitul Anului Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, Episcopia Romano-Catolică de Oradea beneficiază de posibilitatea prezentării într-un cadru ales a unei mărturii de spiritualitate deosebită, concretizată pe parcursul a peste 900 de ani prin obiecte de artă bisericească excepţională. Toate acestea vorbesc despre o manifestare puternică a credinţei catolice în rândul credincioşilor de pe meleagurile bihorene, aceştia căutând în exprimarea lor forme, pe care astăzi le admirăm drept capodopere ale creaţiei artistice”, a explicat, PS Episcopul Bocskei Laszlo, contextul în care are loc evenimentul.
Pe o suprafaţă de expunere de 1000 mp, pe lângă cele aproape 150 de piese din colecţie proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, printre care se remarcă o capodoperă a renascentismului flamand târziu, reprezentând-o pe Fecioara Maria, vor putea fi admirate şi piese care se află pentru prima dată în spaţii muzeale din România.
Bijuteriile funerare ale lui Sigismund de Luxemburg, Cronica de la Dubnica redactată la Oradea, cu o valoare inestimabilă în contextul legendelor Sfântului Ladislau, sunt doar câteva obiecte de marcă care vor fi expuse în această colecţie.
Expoziţia realizată din colecţia proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cu contribuţia Muzeului Naţional al Ungariei, a Arhivelor Naţionale şi a Bibliotecii de Stat din Budapesta, precum şi a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, reprezintă un eveniment muzeal major nu doar pe plan local.
Oferind un cadru festiv pentru o prezentare amplă a unor valori caracteristice istoriei şi dezvoltării culturale şi artistice în biserica catolică locală, această expoziţie are un impact deosebit pentru înţelegerea complexităţii şi diversităţii spaţiului cultural pe care îl caracterizează.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 14 decembrie 2017, orele 17.00 la Muzeul Naţional de Istorie a României, Bucureşti, Calea Victoriei nr. 12. Acest moment se doreşte a fi o celebrare internaţională a făuritorului Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, la aniversarea a 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau.
Citiți principiile noastre de moderare aici!