Încă un punct câştigat în viaţa culturală a oraşului: ORA Jazz Festival. O primă ediţie reuşită, cu seri prelungite de concerte şi cu aproape toate locurile ocupate la Sinagoga Sion. O acustică deosebită pentru nouă concerte în trei zile de festival.
Evenimentul a adus 21 de artiști din 10 țări. Fiecare zi de concert a început fix la ora 18:00, cu o punctualitate nemţească, lucru care i-a cam luat pe nepregătite pe întârziaţii obişnuiţi că merge să intri şi după 10-20 de minute. Festivalul a fost deschis de Adam Ben Ezra din Israel care a prins rapid în ritmul solo-ului său audienţa. Virtuosul contrabasist spune că este influenţat de Bach, Sting, Bobby McFerrin şi Chick Corea, dar aduce în muzica lui şi o paletă nouă, incorporând între elementele de jazz muzica mediteraneană. Cu energia sa a cucerit de la primele armonii publicul.
S-a păstrat apoi atmosfera mediteraneană când i-au urmat Arne Jansen Trio din Germania, care au interpretat piese de pe albumul lor, „Nine Firmaments”. Cei trei – Arne Jansen (chitară), Robert Lucaciu (bass) şi Eric Schaefer (tobe) – au fost inspiraţi când au creat acest material discografic de o călătorie prin sudul Europei. Arne Jansen Trio este câştigător al premiului Echo, cel mai important premiul al industriei muzicale germane. Şi ca o curiozitate, Robert Lucaciu îşi are rădăcinile aici prin tatăl şi bunicul său, născuţi în oraşul de pe Crişul Repede.
Seara de vineri a fost încheiată de concertul Bansal Trio (Norvegia, Cehia). Fermecătoarea violonistă şi compozitoare Harpreet Bansal, alături de pianistul Vojtěch Procházka şi percuţionistul Andreas Bratli au adus spiritul nordic prin piese sensibile cu influenţe din muzica tradiţională indiană. De altfel, Harpreet Bansal este recunoscută ca interpret inovator al muzicii clasice tradiţionale din nordul Indiei.
Sâmbătă, tot la ora 18 fix a început solo-ul renumitului contrabasist Renaud Garcia-Fons. Solo-ul său, „Cele 1001 de voci ale contrabasului”, a fost influenţat de muzica lumii, purtându-ne din Spania până în Burundi. Supranumit „Paganini al contrabasului”, a uimit publicul orădean prin demonstraţiile de virtuozitate. Al doilea concert a fost marcat de Grégory Privat Trio din Franţa. Grégory Privat, un carismatic pianist originar din Martinica, a fost nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria „Revelația anului în jazz”. Alături de canadianul Chris Jennings la contrabas și Tilo Bertholo la baterie, a interpretat la Oradea piese de pe „Family Tree”, album dedicat locurilor sale natale. Am ascultat „Le Parfume” sau „Ladja” – piesă inspirată dintr-o formă de dans de luptă pe ritmuri de tobe, specific în Martinica, sau la bis „Seducing The Sun”, dar şi piese noi care vor fi incluse pe viitorul album. Ultimul concert al serii a adus în faţa publicului duo-ul finlandez Verneri Pohjola – trompetă şi Mika Kallio – baterie. Înainte să ajungă la jazz, Pohjola a cântat muzică rock. Primul album al duo-ului, pe care l-au prezentat sâmbătă seara, se numeşte „Animal Image” şi este inspirat de filmul regizorului Perttu Saksa. În timpul concertului, pe pereţi au fost proiectate imagini din film.
Ultima zi
Primul concert de duminică i-a aparţinut pianistului norvegian Bugge Wesseltoft, care a prezentat publicului ultimul său album solo „Everybody Loves Angels”, apărut la ACT Music anul trecut şi înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei. Cu adevărat angelică, muzica sa te înalţă, te face să închizi ochii şi să visezi la spectaculoasele fiorduri. Al doilea concert al ultimei zile de festival: Omer Klein Trio din Israel. Trioul a interpretat cel mai nou album scos pe piaţă, „Sleepwalkers”, o povestire muzicală despre lumea în care trăim, bazată pe compoziții inspirate și improvizații energice. Această primă ediţie a festivalului a fost încheiată de Radio.string.quartet. Pentru primul lor album, pe care l-au lansat la Jazzland Recordings, l-au avut ca producător pe Bugge Wesseltoft. „In Between Silence” a fost înregistrat live în studio şi prezentat duminică seara publicului orădean. Bernie Mallinger, Ingmar Jenner (vioară), Cynthia Liao (violă), și Sophie Abraham (violoncel) au spus prin muzică cele mai personale poveşti.
O primă ediţie reuşită, o bucurie pentru melomanii orădeni şi nu numai, un eveniment organizat de Agenția pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune împreună cu Asociația Culturală Mono – cea care este „vinovată” şi de Gărâna Jazz Festival și Timișoara Jazz Festival. Cu siguranţă, cea de a doua ediţie ORA Jazz Festival va fi şi mai mult aşteptată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!