Manifestarea, organizată de către Departamentul de Istorie a Universităţii din Oradea, Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, l-a avut ca protagonist pe directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. Acesta a conferenţiat pe tema: „Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (1999-2012)”.
În prezenţa unui numeros public acesta a făcut o prezentare extrem de bine documentată privind modalitatea în care statul român a reuşit să recupereze un număr de 13 brăţări dacice din aur, fiecare cu o greutate variind, cu aproximaţie, de la 700 de grame la 1200 grame.
A fost prezentată şi expertiza care s-a făcut pentru autentificarea acestor brăţări, atât cea clasică cât şi cea bazată pe cele mai moderne metode de investigare. Imaginile care au însoţit această expunere au fost extrem de sugestive, iar detaliile surprinse au reuşit să convingă auditoriul de autenticitatea brăţărilor, care au o vechime de peste două milenii.
Braconierii care au jefuit situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia au scos la lumină, pe lângă brăţările dacice de aur, un număr impresionant de monede din aur şi argint, precum şi alte artefacte din bronz şi fier de o mare valoare culturală, bună parte din ele fiind valorificate prin intermediul unor reţele de crimă organizată din ţară şi străinătate. Domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu şi-a exprimat speranţa că şi alte astfel de artefacte vor fi recuperate în viitor de către autorităţile române şi datorită faptului că pentru astfel de fapte de furt din patrimoniul naţional şi mondial nu există prescripţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!