Tribunalul a admis, miercuri, propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor, de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a doi inculpaţi, iar faţă de alţi doi inculpaţi, cu rol mai redus în comiterea infracţiunilor, a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe tot parcursul urmăririi penale. Decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi poate fi atacată la nivelul Curţii de Apel Oradea. În sarcina celor patru inculpaţi, procurorii au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 10.386.631 lei la bugetul Statului.
Pot recupera milioanele
„În această cauză, procurorii au reuşit deja să identifice bunuri din proprietatea suspecţilor a căror valoare poate să asigure, aproape în totalitate, valoarea prejudiciului. Am dorit să subliniez acest aspect pentru că, pe lângă măsurile punitive impuse de lege faţă de făptaşi, e cel puţin la fel de importantă recuperarea banilor publici”, ne-a explicat ieri prim-procurorul PT Bihor, Vasile Constantin Popa.
Reamintim că, marţi, procurorii şi poliţiştii anti-fraudă din cadrul IPJ Bihor au efectuat şase percheziţii în municipiile Oradea, Satu Mare și Timișoara.
Ca stare de fapt s-a reţinut că, începând din anul 2013, administratorul unei firme orădene, împreună cu alte persoane, a realizat în mod direct achiziţii intracomunitare de legume şi fructe de la parteneri economici din spaţiul UE, operaţiuni care sunt evidenţiate şi declarate integral în documentele justificative, dar pentru a diminua obligaţiile fiscale către bugetul de stat, ar fi înregistrat achiziţii fictive de marfă din plan intern de la terţe societăţi (unele fiind de tip „fantomă”), care astfel au diminuat în mod semnificativ obligaţiile de plată către bugetul consolidat al statului.
În faţa instanţei au fost prezentaţi, cu propunere de arestare, cetăţeanul turc Mevlut Direybatogullari, patron al SC Bella Internaţional Oradea şi încă un responsabil turc din conducerea firmei. Cei doi inculpaţi, care sunt cercetaţi în libertate, sunt reprezentanţii unor firme tip fantomă.
Fief de şefi de instituţii
Mai amintim că în decembrie 2012, în campania electorală dinaintea alegerilor legislative, premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor au venit să inspecteze asfaltul proaspăt turnat pe Şoseaua de Centură în zona străzii Ogorului. În aşteptarea suitei de la Bucureşti, şefi de instituţii deconcentrate din Bihor, inclusiv comisarul şef de atunci al Gărzii Financiare, Călin Gal, i-au invitat pe ziarişti, la căldură, ceai şi fructe pe îndestulate, în sediul firmei Bella Internaţional. Sigur că patronului nu i se poate reproşa ospitalitatea. Discutabilă le-a părut ziariştilor doar conduita şefilor de instituţii care se simt ca şi acasă în sedii de firme private.
Citiți principiile noastre de moderare aici!