La peste 57 de milioane de euro pe an se ridică evaziunea fiscală cu poliţele RCA. Afismaţia a fost făcută şi susţinută de Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).
Muntean a şi explicat de unde vine această evaziune. De la „anumite societăți de asigurări care subevaluează despăgubirea RCA prin așa-numitul sistem «regie proprie»”. „Peste 88.000 de păgubiți RCA au fost despăgubiți în acest fel în ultimul an în România, aceștia reparând autovehiculele avariate în unități reparatoare clandestine. În timp ce statul român a pierdut taxe și impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, care nu se întoarce în economia reală, societățile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat «salvări de la plata daunei» în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an”, susţine şeful ASSAI.
Subevaluare
ASSAI a observat că evaziunea fiscală din domeniul reparațiilor auto este un fenomen în creștere în ultimii doi ani și jumătate. Mai multe societăți de asigurări cu o cotă de piață importantă pe segmentul RCA au decis să achite doar aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparație sub denumirea de „regie proprie”. În realitate, este sistemul care presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA.
„În acest fel, jucătorii importanți din segmentul RCA își «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire și rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de «despăgubire», păgubiții RCA ajung să își efectueze reparațiile auto în service-uri auto clandestine și neautorizate RAR și cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situație, păgubiții RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanția pieselor și a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice”, a declarat Cristian Muntean.
ASSAI solicită autorităților cu rol de control, supraveghere și combatere a acestor activități ilegale, să intervină și să descurajeze aceste practici care lovesc grav în interesele păgubiților RCA și ale unităților reparatoare care își desfășoară în mod corect și legal activitatea. Totodată, o însănătoșire a pieței pe acest segment ar conduce la o colectare mai eficientă a taxelor și impozitelor datorate statului român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!