Poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni spun că l-au reţinut joi, pentru 24 de ore pe orădeanul E.D. (48 ani) pentru „stabilirea cu rea-credinţa de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, evaziune fiscală, delapidare şi spălarea banilor.
Şase firme fantomă
Orădeanul e bănuit că între 2007 – 2008 şi între noiembrie 2010 – decembrie 2012, pe când era reprezentant legal la trei firme „cu ştiinţă şi în mod repetat” ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a celor trei societăţi comerciale pe care le reprezintă facturi fictive care atestă operaţiuni nereale, respectiv achiziţii efectuate de la şase firme fantomă.
Aşa a reuşit orădeanul să învârtă 36.600.000 lei, provocând un prejudiciu total la bugetul general consolidat al statului de aproximativ 13.000.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.
Ca să facă să pară legală activitatea lui infracţională, orădeanul ar fi efectuat plata contravalorii achiziţiilor prin transfer bancar, din conturile firmelor lui în conturile societăţilor ,,fantomă”, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor plătite astfel. Apoi, din conturile celor şase societăţi ,,fantomă”, orădeanul şi-a însuşit sumele de bani, personal sau prin intermediari care au ridicat numerar sau au retras banii pe baza unor acte justificative fictive şi restituite ulterior suspectului. Sumele de bani astfel „reciclate” au fost reintroduse în circuitul comercial legal, sub diferite forme, respectiv creditări de firmă, achiziţii de bunuri etc..
Şefii firmelor fantomă ar fi fost recompensaţi de către orădeanul E.D., cu procente din sumele de bani retrase în numerar şi restituite. Cu toate acestea, E.D. s-ar fi ales cu suma de peste 36.600.000 lei.
De parcă nu ar fi de ajuns, E.D. ar fi cerut cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat al statului suma de 1.109.269 lei, pentru nişte operaţiuni comerciale fictive, derulate cu respectivele firme ,,fantomă”.
Opt percheziţii
Ca să probeze informaţiile pe care le deţineau, joi, 14 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au făcut opt percheziţii domiciliare la sediile sociale ale celor trei firme conduse de E.D., la locuinţa acestuia, dar şi la domiciliile mai multor persoane care ar fi fost folosite în retragerile de numerar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!