Marţi dimineaţă, şase percheziţii s-au făcut de către poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. –Serviciul Teritorial Oradea (cu suport de la DIPI – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), la sediul social şi la punctele de lucru ale unei firme bihorene şi la locuinţele administratorilor/asociaţilor.
Poliţiştii au vizat destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală.
Între 2012 şi 2014, reprezentanţii unei firme, zic poliţiştii, „ar fi constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat”.
Firme cu interpuşi
Cei implicaţi ar fi înfiinţat astfel mai multe firme în Ungaria, pe numele unor interpuşi bihoreni. Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi făcut livrări intracomunitare de mărfuri, care au fost declarate şi înregistrate în contabilitate, către trei firme din Ungaria controlate prin interpuşi, operaţiuni care nu au avut la bază tranzacţii reale, spun poliţiştii BCCO. În acest mod, membrii grupării infracţionale ar fi încercat, după cum informează poliţiştii, „disimularea realităţii fiscale, prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat bugetului de stat”.
Beneficiarul operaţiunilor fictive din acest lanţ tranzacţional, creat artificial, ar fi fost o firmă având ca obiect de activitate comerţul cu fructe şi legume, care şi-ar fi diminuat ilegal TVA de plată cu suma de 3.607.332 de lei şi impozitul pe profit cu suma de 2.404.888 de lei, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 6.012.220 de lei, a transmis Poliţia Bihor.
Inspectorii antifraudă au participat şi la percheziţii şi au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare curente de disponibilităţi ale societăţii respective, în valoare de peste 4.750.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!