Peste 500.000 de elevi din toată țara au intrat în febra evaluărilor naționale. Timp de trei săptămâni, acestora le vor fi evaluate competențele fundamentale.
[eadvert]
Calendarul pentru Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2023-2024 este deja stabilit. Primele probe au început la data de 13 mai, cu evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a. Procesul va continua până la sfârșitul lunii mai, cu probele pentru clasele a IV-a și a VI-a.
Micuții de clasa a II-a susţin luni, 13 mai, proba scrisă la limba română, respectiv limba maternă pentru cei aparţinînd minorităţilor naţionale.
Marţi urmează proba de limba română – citit, iar joi proba la matematică şi ştiinţele naturii.
Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, adică la finalul clasei a IV-a, are următorul calendar: limba română în 21 mai, matematică – 22 mai şi limba maternă – o zi mai târziu.
Elevii din clasa a VI-a au programtate probele de evaluare în 28 mai – limbă şi comunicare, respectiv în 29 mai – matematică şi ştiinţe ale naturii.
Testele vor avea o structură și caracteristici de evaluare similare celor din anii anteriori, fiind elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și vor avea un nivel mediu de dificultate. Durata alocată pentru rezolvarea acestora variază între 30 și 60 de minute, în funcție de nivelul clasei.
Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu vor fi făcute publice și nu vor fi înregistrate în catalogul clasei.
Începând cu sesiunea de evaluări naționale din acest an, Ministerul Educației aduce o schimbare importantă în procesul de colectare a datelor rezultate din evaluarea testelor scrise. Datele rezultatelor din evaluarea testelor scrise vor fi adunate cu ajutorul unei noi aplicații digitale.
„Noua aplicație digitală va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt”, a transmis Ministerul Educației (ME).
Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult șapte zile de la data susținerii ultimului test, potrivit ME.
Citiți principiile noastre de moderare aici!