Urmare a condiţiilor meteorologice din vara acestui an, când termometrele au indicat zile la rând temperaturi peste 35⁰C, culturile agricole au suferit fiind afectată producţia atât cantitativ cât şi calitativ.
Arşiţa este un fenomen meteorologic care nu poate fi prevenit, diferit faţă de secetă acolo unde prin fluxul tehnologic, deficitul de apă poate fi corectat prin irigarea culturilor, fenomenul de arşiţă fiind astfel încadrat la categoria calamităţi naturale, putând beneficia de prevederile actelor normative în vigoare, respectiv OUG 21/2004.
„Fermierii ale căror culturi agricole au avut de suferit ca urmare a arşiţei să se adreseze administraţiei publice locale din UAT-ul în care este situată exploataţia agricolă şi să solicite evaluarea eventualelor pagube de către comisia locala pentru situaţii de urgent, documente care ulterior vor fi necesare atât ca şi justificări privind unele măsuri de sprijin acordate de către Agenţia de Plăti si Intervenţie în Agricultură sau pentru alte forme de compensare”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Pentru acele exploataţii care plătesc impozit pe norme de venit în baza Ordinelor nr. 2204/2015 şi nr. 1863/2016 privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole se va solicita evaluarea pagubelor tot printr-o cerere depusă la sediul administraţiei locale la care este arondat fermierul, situaţie în care evaluarea acestor pagube se va face de către o comisie judeţeană numită în baza Ordinului Prefectului Judeţului Bihor nr. 251/2017, alta decât cea constituită pentru situaţiile de urgentă conform OUG 21/2004.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Direcţiei pentru Agricultură Bihor; tel: 0250412766; responsabil: ing. Mihai Gabriel Raţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!