Parcarea din Băile Felix administrată de firmele Creteus, cu extensia General sau Impex, a fost marți teatrul unor desfășurări de forțe: Poliție, Jandarmerie, aproximativ 70 de localnici și a unor tensiuni greu de descris. Totul în încercarea de a pune în aplicare o hotărâre a Curții de Apel Alba Iulia, menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care reprezentanții Primăriei Sânmartin sunt abilitați să preia cele 2,3 ha de teren aflate în administrarea Creteus. Discuțiile au fost tensionate încă de la ora 10:00, când executorul judecătoresc a venit să pună hotărârea în aplicare, alături de avocatul Mirel Alexandru. De cealaltă parte, avocatele Marcela Cigan și Carmen Stoian, reprezentând casa de avocatură a fostului șef al Poliției Române Pavel Abraham, au apărut alături de reprezentanții Creteus filmând ostentativ și la intimidare pe cei prezenți și încercând să impună executorului prezența anumitor persoane la discuții. Dincolo de gardul parcări au fost intervenții verbale violente pe parcursul a mai mult de 8 ore, timp în care inclusiv primarului Cristian Laza i s-au adus injurii și i-au fost adresate cuvinte greu de reprodus din partea lui Ioan Cretaș. Acesta pretinde 3 milioane de euro de la Primăria Sânmartin și amenință cu dosare penale, susținând faptul că o hotărâre a celei mai înalte instanțe din România e dată pe influențe politice și că apartenența la domeniul public nu e echivalent cu dreptul de proprietate.
La mai bine de un an de la ultima încercare de evacuare a firmei care administra din 1994 parcarea din Băile Felix, forțele de ordine și executorul judecătoresc au descins ieri, din nou, la sediul Cretheus.
Băile Felix. În aprilie 2018, firma Cretheus obținea o suspendare de urgență a evacuării, umilind practic autoritățile venite să pună în aplicarea hotărârea judecătorească, prin atitudinea sfidătoare și cuvinte jicnitoare. Strategia Cretheus din acel moment era de a tergiversa punerea în executare a hotărârii. Atunci, atât Primăria Sînmartin, cât şi Ioan Cretaş au prezentat extrase CF revendicându-se ca proprietari în faţa executorului. Discuţiile tensionate au alternat cu numeroase apeluri telefonice date de avocatul de atunci al Cretheus pentru a afla dacă a obţinut în instanţă suspendarea evacuării cerută în regim de urgenţă, în instanţă.
După ore întregi de discuţii, tocmai în momentul în care executorul judecătoresc a trecut la inventarierea bunurilor, acţiune acceptată şi de cei care pretind că sunt noii proprietari s-a auzit un strigăt de izbândă al avocatului Cretheus care semnala suspendarea evacuării. În această manieră, Cretheus practic a continuat să încaseze taxa de parcare încă un an. De-altfel, ca și dată trecută și ieri, administratorul Cretheus, Rodica Muțiu, a continuat să încaseze taxa de parcare, dar și taxa de campare, de 10, respectiv 20 lei. Conform unor calcule ale părţii adverse, oferite J.b., cu prilejul precedentei tentative de evacuare, doar dacă 3-4 luni pe an s-ar încasa bani pentru parcare suma estimată ca fiind încasată este de 200.000 euro.
Luptele în instanță s-au dat, de această dată, până vineri. Atunci firmei Cretheus i-a fost respinsă încercarea de a bloca evacuarea printr-o ordonanță prezidențială.
Joaca de-a proprietarul
Prezența executorului judecătoresc la Cretheus în scopul evacuării a fost înregistrată ieri pentru a patra oară. Reprezentanții Primăriei, care au fost prezenți și la acțiunile anterioare de evacuare, spun că acțiunile de demolare cu escavatorul au fost blocate de faptul că Ioan Cretaș muta activele parcării de pe Cretaș Impex pe Cretaș General, după cum îi convenea, astfel că în cazul în care sentința era dată pe Crethas Gneral acesta spunea că proprietar este Crethas Impex și reciproc. „Vă rog să plecați, vă rog să părăsiți această instituție! Afară!” S-au auzit strigătele lui Ioan Cretaș la mai bine de 100 m distanță adresate reprezentanților Primăriei Sînmartin și executorului judecătoresc. După mai bine de 5 ore de discuții, reprezentanții Cretheus au invocat prezența unui cadastru care să facă măsurători, pretenție satisfăcută de Primărie, în scopul de a nu exista nici un dubiu în ceea ce privește identificarea în teren a numerelor cadastrale.
La cererea media, locală și centrală atunci când părțile păreau a se îndrepta spre finalizarea procesului verbal și când reprezentanții Cretheus păreau că acceptă executarea sentinței definitive, adică pe la orele 17,00 primarul și avocatul Primăriei au explicat ce se întâmplă dincolo de gardul de fier. Primarul Cristian Laza, fără a se victimiza, dar vizibil marcat a explicat că până în acel moment a trebuit să ducă povara „unui proces foarte greu, de pe urma căruia am avut mult de pătimit, ca urmare a implicării unor factori politici locali despre care voi spune mai multe cu altă ocazie când voi prezenta și dovezi”.
Sfidare
Se pare că prezența celor peste 70 de localnici în parcare se dorește a fi tocmai un mesaj că primarul nu e singur în datoria de a pune în aplicare o hotărâre definitivă, oamenii vorbind la fața locului despre amenințări și acțiuni la care a fost supusă familia primarului. Primarul Cristian Laza a explicat că bunurile Cretheus vor fi sub pază timp de 30 de zile, timp în care firma va putea veni să le ridice. Tocmai de aceea, oamenii care au campat ieri acolo, unii chiar veniți din străinătate, „cu regret dar vor trebui să părăsească locația, urmând să le oferim parcare gratuită dincolo de camp”. Avocatul Primăriei Sînmartin Mirel Alexandru a precizat că cei de la Cretheus au apelat la „diverse tertipuri, chiar azi, invocând cu maxim tupeu că sunt proprietari pe acest teren din domeniul public care nu a fost pierdut niciodată”.
În fapt, Cretheus invocă un contract de închiriere din 1994 și o hotărâre de guvern din 1998 prin care ar fi cumpărat locul. Ioan Cretaș spune că a virat 200.000 lei în contul Primăriei la CEC, bani pe care însă Primăria nu i-a ridicat niciodată, deoarece nu a dorit niciodată să vândă un teren pe care însuși Ioan Cretaș îl evaluează azi la 3 milioane de euro. Ioan Cretaș i-a ironizat pe cei prezenți că ei nu au putut visa niciodată la banii dați de el. Întrebat de unde i-a avut, acesta a răspuns că: „am fost om de afacei, am avut trei mașini când Primăria era săracă, îi purtam atunci peste tot, și toți mă țucau în c…r… Acum asistați la o hoție. Mi se ia proprietatea. Toți vor avea dosare penale”, a amenințat Ioan Cretaș, care pare a deține rețeta unei afaceri extrem de profitabile, a încasării de taxe de parcare în locuri strategice precum Aeroportul Oradea și Otopeni. Ioan Cretaș nu a ezitat să spună că miza parcării e una politică, că influența politică a determinat hotărârea judecătorească și să-i amenințe public cu pușcăria pe Ioan Mang, președintele PSD Bihor, pe fostul și actualul primar de Sânmartin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!