În vreme ce o parte a populaţiei se distra sau sărbătorea a treia zi de Paşte, marţea trecută, angajaţii Administraţiei Domeniului Public SA (ADP) s-au apucat de eutanasierea în masă a câinilor comunitari din adăpostul din strada Coriolan Hora. De atunci şi până acum exterminarea a continuat cu aceeaşi frecvenţă: câte zece câini comunitari pe zi au fost adormiţi cu injecţia letală. Acţiunea se derulează cu acordul şi sprijinul declarat al primarului Ilie Bolojan, care cere ferm tăierea cheltuielilor cu adăpostul. În prezent, ADP cheltuie 45.000 de lei pe lună cu activitatea de la Grivei. „Treptat vom avea foarte puţini câini în adăpost. Aceştia vor fi ori adoptaţi, ori revendicaţi, ori eutanasiaţi”, a declarat Bolojan, precizând că vrea să mute cheltuielile cu câinii de la întreţinerea animalelor în adăpost la prinderea lor.
În secret
Acţiunea a început în secret, nici ADP şi nici cei din Primărie nu au găsit de cuviinţă să îşi anunţe intenţia. Informaţia a ieşit la iveală după o vizită făcută de câţiva iubitori de câini la adăpost. „Chiperi Ana în calitate de preşedinte al Asociaţiei Happy Dogs and Other Animals împreună cu alţi iubitori de animale, printre care şi d-na Pamfil Mirela, Cioara Gabriela şi Pop Ecaterina s-au deplasat la Adăpostul Public Oradea situat în Ordea, str. Coriolan Hora, nr. 6, judeţul Bihor, pentru a vizita câinii comunitari. Ajunşi acolo, au constatat cu stupoare faptul că, numărul câinilor s-a înjumătăţit, multe ţarcuri fiind goale”, se arată într-un comunicat trimis redacţiei noastre de cei în cauză.
„Am început săptămâna trecută, marţi. Primii au fost eutanasiaţi cei care sunt mai vechi în adăpost, de un an sau doi, şi care nu au fost adoptaţi”, ne-a spus Călin Ardelean, administratorul adăpostului Grivei. În ritmul stabilit, de zece eutanasieri pe zi, s-a ajuns ca ieri să mai fie în adăpost 67 de patrupede. Ce-i drept, sub presiunea ameninţării cu omorârea animalelor, SOS Dogs a adoptat 25 de câini pe care a promis că-i plasează în Germania, Olanda sau la adăpostul din Şişterea. După ce informaţia eutanasierii a devenit publică, alţi iubitori de câini din oraş au mai adoptat la distanţă câteva animale, dar numărul celor astfel salvaţi este de doar… şase.
„Respectăm legislaţia în vigoare. După 14 zile, câinii care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi sunt eutanasiaţi”, mai spune Ardelean.
Pe lege şi pe lângă ea
Deşi beneficiază de cadrul legal favorabil, nici Municipalitatea şi nici ADP nu s-au deranjat măcar să respecte formalităţile cerute, înainte de a trece la uciderea în masă a maidanezilor. Regulamentul de funcţionare al adăpostului prevede în mod expres că ADP trebuie să organizeze periodic târguri de adopţii pentru câinii din adăpost şi să creeze site-uri care să conţină informaţii referitoare la data şi locul animalelor capturate. „Legea nu spune că fiecare câine trebuie să aibă poza pe site”, este replica administratorului Ardelean. Acesta spune că o acţiune de promovare a adopţiilor a avut loc recent, prin presa locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!