Cu mic cu mare, locuitorii județului Alba s-au lăsat cuceriți de gustul pâinii de la brutăria din Sântimbru care respectă cu sfințenie aceeași rețetă de 300 de ani încoace. Frământată „ca la mama acasă”, pâinea îi face pe locuitorii din localitățile vecine de zeci de ani să treacă pragul brutăriei în care este dospită cu multă grijă.
Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradiţional, făcut din făină, maia, apă caldă, drojdie şi sare, pe tăvi de fier unse cu puţin ulei. Nu are compuşi chimici, cuptorul este din cărămidă de ţigan, iar vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani.
Premiat pentru producția tradițională
Pentru că se coace după o reţetă veche, tradiţională, și fără aditivi alimentari, din pâinea „Rustiq” au gustat oficialităţi din străinătate, diplomaţi, actori, sportivi de marcă, dar şi politicieni.
„Ar trebui să consumăm produse locale, pentru că aşa ne dăm nouă de lucru. Când dumneavoastră cumpăraţi o pită de Sântimbru, salariatul meu poate să meargă la măcelarul din colţ care, la rândul său, va avea bani să plătească fermierului pentru un animal, iar cel din urmă va plăti apoi un ţăran, un cultivator. Dacă nu mai cumpăraţi un produs tradiţional românesc, tot lanţul acesta dispare, pentru că le veţi oferi de lucru fermierului din Franţa, măcelarului din Italia şi aşa mai departe”, a declarat Călin Matieş, administratorul brutăriei, potrivit Mediafax.
Călin Matieş, reprezentantul Matiaş SRL, care produce pâinea „Rustiq” de Sântimbru, a primit,anul 2015, diploma de „Producătorul Tradiţional al anului 2015”, din partea Ministerului Agriculturii. Alături de „Pita Cetăţii”, antreprenorul a declarat că mai are 8 produse tradiționale atestate.
Diploma de merit, care a fost înmânată cu această ocazie de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizează faptul că această distincție se oferă pentru: „rezultate deosebite în campaniile agricole din 2015 şi efortul depus pentru a demonstra că în România se poate face producţie alimentară în mod tradiţional”.
„Un oraş numai cu pietre cărămizi şi case, e unul sec. În momentul în care oraşul are un gust, e un lucru extraordinar. Noi procedăm la fel ori de câte ori avem un musafir: îi punem pe masă un produs tradiţional cu care ne mândrim. Turiştii, când vin în vizită, vor să guste din produse tradiţionale care reprezintă oraşul”, a mai adăugat cu mândrie Matieş.
Dospită cu suflet de român și mândrie locală, faimoasa pâine de Sântimbru, reproduce forma stelară a Cetăţii, cântărește 1,2 kilograme şi costă 8 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!