La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Primaria Oradea anunţa perfectarea unui acord de colaborare pentru şase luni între Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea şi Institutul Inimii din Cluj–Napoca.
Primarul Ilie Bolojan spunea atunci că medicii orădeni de la Cardiologia din Oradea vor merge prin rotaţie la Cluj-Napoca, în primele trei zile din săptămână, pentru a lucra în echipă cu medicii clujeni. Cei ce vor fi la Oradea vor diagnostica şi vor pregăti pacienţii pentru procedurile ce vor fi realizate împreună cu medicii ce vor veni la Oradea din Cluj, joi şi vineri, anunţa Primăria.
Colaborare cu Clujul
În termeni medicali, cardiologii din Cluj erau chemaţi pentru a acorda asistenţă colegilor orădeni în procedurile de dilatare percutană şi introducere stenturi la pacienţii diagnosticaţi cu angină instabilă sau infarct miocardic acut. Totuşi, la Oradea se introduc stenturi dinainte de colaborarea cu clujenii. Problema rezidă în faptul că, deşi există angiograf, la Spitalul Judeţean nu există şi facilităţi pentru chirurgia cardio-vasculară. Astfel, orice implementare de stent era supusă riscului transportării de urgenţă a pacientului la Timişoara sau Cluj. Din fericire, nu a fost cazul, medicii orădeni Adrian Pop (chirurg vascular) şi Cristian Sabău (cardiolog) reuşind stentări de succes.
Prin proiectul câştigat de Primărie, pentru realizarea unui Centru de chirurgie intervenţională cardio-vasculară, care să completeze celelalte investigaţii realizate prin intermediul angiografului, se doreşte ca Oradea să devină un punct important pe harta medicinei cardio-vasculare din România. Bugetul total pentru acest Centru ce ar putea deveni funcţional până la finele acestui an, s-ar ridica la 2 milioane euro. Din aceştia, 1,75 milioane euro sunt fonduri europene nerambursabile destinate Oradiei. Mai e partea pentru Debreţin, partea de cofinanţare locală, de 2% şi cheltuielile neeligibile.
Operaţii complexe
Centrul de chirurgie, botezat Viva Anima, ar include săli de operaţie pe cord, punerea de stenturi, dar şi operaţii de bypass. „Acest proiect a fost demarat de Primăria Oradea acum un an şi jumătate, deoarece Executivul a considerat că oraşul are nevoie reală de un centru de cardiologie intervenţională. Acum, sunt deja create toate condiţiile pentru ca acest centru să devină operaţional din acest an”, a spus viceprimarul Gheorghe Carp. Exprimându-se plastic, viceprimarul Carp a declarat ieri că intenţionează ca astfel să se oprească „trenul bolnavilor spre Cluj”.
Un alt proiect municipal, ce beneficiază şi de sprijinul Ministerului Sănătăţii, e Centrul de Oncologie, care va funcţiona la Spitalul Municipal într-un nou corp de clădire, cu dotări relevante pentru medicina secolului XXI.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!