Oradea. Directorul artistic, tenorul de renume internațional orădeanul Alexandru Badea a decis să consacre această ediție tinerilor, școlii, fiindcă consideră că acest segment a fost cel mai crunt afectat de COVID 19. „Vernisajul artistului plastic Paul Neagu, considerat unul dintre cei mai importanți artiști plastici români va deschide această ediție. Pentru prima oară de la înființare, European Music Open oferă publicului orădean întâlnirea cu excelențe ale tinerei generații de muzicieni. Concertul Violoncellissimo sub conducerea celui mai mare violoncelist român Marin Cazacu este un alt moment propus orădenilor”, a anunțat Alexandru Badea. Și tot pentru prima dată, fiindcă Alexandru Badea consideră că atunci când numele său apare ca organizator nu e nimerit să urce și pe scenă, tenorul cântă în Piața Unirii. de această dată publicul din Oradea va avea bucuria să-l audă cântând pe tenor așa cum a făcut-o în spectacole susținute la Tokyo sau în Taiwan.
În Piața Unirii
Oradea avea nevoie de un asemenea festival cum e European Open Music. Așa a considerat și Mihai Jurca, omul din administrația orădeană care se ocupă de organizare, dar și omul cu conceptul tenorul Alexandru Badea. Și pentru ca evenimentul să bucure cât mai mulți oameni, acesta va avea loc în Piața Unirii, cu rezerva de a se mută în Teatru dacă o vor impune condițiile meteo.
[eadvert]
Prezent într-o conferință de presă, reputatul artist a mărturisit ce se întâmplă dincolo de scena unui festival care a pus Oradea, de fiecare dată, pe harta unor evenimente culturale de prestigiu. „În actualul context a trebuit să renunț treptat la discuțiile avansate cu artiști internaționali, cu vârfurile scenei internaționale care au consacrat acest eveniment. Eram în tratative avansate cu vârfuri din literatură, teatru, operă, dar am realizat că există marele risc să spună cu o săptămână înainte că nu pot veni, în condițiile în care se fac investiții importante. Eu sunt român și ca mine sunt români extrem de valoroși, instituții valoroase. Filarmonica din Oradea a făcut parte de la bun început din proiect și am decis să tragem la aceeași căruță. Toată rețeta se bazează pe forțe interne, iar această ediție e dedicată tinerei generații cu focus pe școală, e nevoie de a privi serios acest fenomen care suferă cel mai mult, aflat într-o situație dramatică. Apoi, pentru prima dată am decis să-mi asum responsabilitatea să susțin un recital. Voi deschide seria pe 27 august acompaniat de Simona Strungaru Symphonics, liceeni din Orchestra Simfonică Radio și Jazz Radio, M-am gândit să fie un program accesibil tuturor de aceea se vor auzi : Con te partirò, Bésame Mucho, canțonete italiene. Invitați vor fi Maria Rădeanu și trompetistul Sebastian Burneci, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai generației sale al cărui stil e renumit pentru ritmurile puternice și sunetele neconvenționale de trompetă”, a explicat directorul artistic al festivalului.
A așteptat semnul
Nu e prima dată când Alexandru Badea colaborează cu succes cu tinerii. Așa a început practic să fie scrise primele file din acest eveniment de succes. Alexandru Badea a mărturisit că European Music Open s-a născut ca urmare a faptului că a fost contactat de elevii de la CN Emanuil Gojdu, în urmă cu 7 ani, pentru a susține un concert caritabil care avea ca finalitate restaurarea bibliotecii. „Dacă eu pot să ajut cu ceea ce știu, adică să cânt atunci, da… Dar trebuie și voi să munciți, le-am spus. Iar elevii de la Gojdu au urcat cu mine pe scenă”, a povestit tenorul.
Atunci în sală s-a aflat și fostul primar Ilie Bolojan care l-a felicitat pe tenor la cabină pentru prestația sa și l-a invitat la Primărie la o discuție. „La această ediție a European Music Open vreau să reeditez acele moment și să urce cu mine pe scenă un cor de copii din Oradea. Cred că avem timp să pregătim acest cor”, a precizat directorul artistic al European Music Open. Tenorul nu s-a sfiit să spună că a avut temeri în ceea ce privește organizarea acestei ediții în condiții speciale. „ Pe măsură ce discutam mi se tot înecau corăbiile. M-am dus la cimitir, la părinții mei și le-am cerut un semn: «Să-mi asum riscul ieșirii în stradă cu acest eveniment?» Dimineața, când am vorbit cu Mihai Jurca, știind ce doresc să fac acesta mi-a zis: «Tu vrei ca muzica aceasta să nu fie auzită în Piață? ». Am considerat că acesta e semnul” , a spus Alexandru Badea. Organizatorii promit că fac toate eforturile pentru ca European Open Music să se încheie cu o prezență-surpriză, cu prestația unui artist internațional de prim rang.
Citiți principiile noastre de moderare aici!