Participanți la eveniment au fost: senatorul Attila Cseke, deputatul Ödön Szabó, președintele Consiliului Județean Bihor, Sándor Pásztor, dar și gazda evenimentului, Béla Horváth, primarul comunei Sălacea. Europarlamentarul a realizat un tabloul al situației din Parlamentul European, după alegeri din mai.
„Ca urmare a alegerilor europene, marile partide au devenit puțin mai mici, iar partidele mai mici au o pondere puțin mai mare în Parlamentul European. Echilibrul a fost rupt, iar de acum înainte toate deciziile importante vor fi precedate de o consultare îndelungată. Verzii și-au sporit influența, vocea lor este mai puternică și sunt de părere că politica agricolă trebuie reformată, acordând prioritate producției ecologice.
În același timp, verzii vor reloca o parte din sprijinul agricol unor măsuri de mediu. Deși suntem de acord cu necesitatea protecției climatice și a măsurilor specifice, nu putem permite retragerea subvențiilor agricole și cred că există o majoritate în PE care să nu permită acest lucru. Este o luptă care trebuie dusă acolo”, a subliniat Vincze Lorant.
„Majoritatea deciziilor rămân în România”
În ceea ce privește reforma financiară, europarlamentarul Loránt Vincze a spus că intenția Comisiei Europene a fost să reducă fondurile destinate politicii de coeziune în exercițiul financiar următor.
Cu toate acestea, pentru România, aceasta nu este o diminuare a sumelor alocate, deoarece România și Bulgaria sunt cele două țări în care investițiile pentru coeziune cresc. „Acest lucru ar trebui să încurajeze și România să lucreze, pentru că țara nu a avut rezultate bune în cadrul exercițiului financiar anterior”, a precizat europarlamentarul.
El a subliniat că cheltuielile cu fondurile de coeziune sunt întotdeauna decise în țară. „Trebuie să lucrăm la Bruxelles pentru a influența autoritățile de management din România, în ceea ce privește reducerea birocrației. Există parteneri pentru acest lucru, deoarece aceasta este o problemă și pentru Bulgaria, Croația… Majoritatea deciziilor rămân în România, dar cel puțin birocrația ar trebui redusă ”, consideră europarlamentarul.
Acesta a vorbit despre faptul că subvențiile pentru dezvoltare agricolă și rurală vor fi reduse la nivelul UE. CE dorește să reducă aceste subvenții cu 15% în prima zonă și cu 28% în a doua. Vestea bună e că pentru România și alte șase state vor crește plățile directe pe suprafață. „Acesta în contextul în care sprijinul pentru fermierii români este mult mai mic decât cel oferit vest-europenilor”, a precizat europarlamentarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!