Instanța a respins cererea Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist privind retragerea certificatului de revoluţionar acordat europarlamentarului Vasile Blaga. Magistratul care a judecat cauza la Tribunalul Bihor a constatat că Secretariatul a depus prea târziu acţiunea în instanţă.
„Soluţia pe scurt: admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată, formulată de reclamantul Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în contradictoriu cu pârâtul Blaga Vasile, excepţie invocată de instanţă din oficiu.
[eadvert]
Constată decăderea reclamantului Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 din dreptul de a introduce acţiunea în anularea certificatului seria nr. LRM-B nr.00074. Obligă reclamantul la plata în favoarea pârâtului a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4.000 lei reprezentând onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, arată decizia instanței.
Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, i-a retras, în aprilie 2022, titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite, europarlamentarului Vasile Blaga.
PRESShub scrie că abia în decembrie 2022 Secretariatul a depus la instanță cererea pentru retragerea titlului, deoarece decizia trebuie aprobată de un judecător.
„Domnul Vasile Blaga, în perioada 14-25 decembrie 1989, nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, se arată în documentul Secretariatului, citat de PRESShub.
În decembrie 1989, Vasile Blaga era director adjunct la Uzina Mecanică din oraşul Ştei (fostul oraş Dr. Petru Groza), el fiind ales primul preşedinte al Consiliului Local al FSN.
Secretariatul a audiat mai mulți martori la evenimentele din 1989, înainte să decidă retragerea titlului.
„Este adevărat, n-am stat cu arma în mâna, nu era motiv pentru aşa ceva acolo. Ca director adjunct, cunoşteam tot oraşul. N-am avut mitraliere, dimpotrivă, le-am spus celor din gărzile patriotice să le închidă pe toate. La noi a fost complicat pentru că circulau informaţii false şi trebuia organizată paza unor obiective, eram oraş minier, era plin de depozite cu explozibil. Am fost ales preşedinte al Consiliului Local al FSN, apoi am devenit deputat”, a declarat Vasile Blaga în presa locală, după ce a aflat că Secretariatul i-a retras certificatul de revoluţionar.
Blaga a fost prefect al judeţului Bihor, în perioada 1991-1993, director general al Direcţiei Regionale Vamale Oradea între 1993-1996, ministru de Interne din 2004 până în 2007, ministrul Dezvoltării regionale între 2008 și 2009, ministru de Interne în perioada 2009-2010. Vasile Blaga a fost și preşedinte al Senatului în perioada 2011-2012 și a deținut funcțiile de deputat şi senator în mai multe mandate. De-a lungul timpului, el a avut funcţii de conducere în PD, PDL şi PNL și a fost coordonator în campaniile electorale, în cele trei partide.
Vasile Blaga este, în prezent, europarlamentar din partea PNL. Potrivit PRESShub, România cheltuie anual 300 de milioane de lei pe indemnizațiile a circa 13.000 de persoane care dețin certificate de revoluționari. O indemnizație are o valoare medie lunară de 1.884 de lei, scrie sursa citată.
Trimite articolul
XSi dai, si lupta…
Un om fara caracter care nu a facut nimic pentru Bihor sau Romania, mai are tupeul sa se dea revolutionar. Rusine a societatii.
Bălcescu de Bihor. 😀
Un mafiot,atat pe vremea raposatului cat si dupa 90.
toate certificatele de revolutionar trebuie anulate cu exceotia celor ucuisi si raniti in timpul asa zisei revolutii, politrucii care au primit aceste certificate sunt date aiurea fara nici un merit ei sau dus dupa revolutie dupa plecarea lui ceasca si s-au pus in fruntea listei fsn a lu iliescu si asa au devenit ei aiurea revolutionari fara sa participe la revolutie, este jenant iar acum tin cu dintii de acele certificate pe care nu trebuiau sa le primeasca niciodata, pentru avantajele materiale.
Omul.merita, a dezvoltat judetul. A facu dezvoltare
-
Dezvoltare personala ? Ca in afara de asta nu prea imi amintesc vreun proiect pentru urbe,judet,tarapropus,initiat,pornit,finalizat de acest cetatean.Aa scuze,finantare puternica pentru pdl si basescu pe vremea cand era regina si nu numai.
mare luptator la revolutie si asta ca si Ciolacu, dupa batalie multi viteji s-au aratat …
Astazi un politician de varf al Romaniei dl. Blaga putea sa renunte la acest certificat sau daca nu, ne-ar fi explicat noua muritorilor de rand care sunt faptele “eroice” ale dansului la revolutie. Prea putin de comentat pe marginea unor asemenea politicieni.
A făcut revoluția la întreprindere la stei,rușine sa-i fie.un caracter infect.locul lui este la pușcărie!