Întrunit recent la Barcelona, Consiliul Partidului Verde European a adoptat rezoluţia cu titlul «Necesitatea unei legislaţii europene împotriva exploatărilor miniere pe bază de cianuri» propusă de Partidul Verde din România. „Succesul obţinut la Barcelona este unul foarte important pentru stoparea proiectului deosebit de periculos de la Roşia Montană, de exploatare a aurului prin utilizarea tehnologiei pe bază de cianuri”, apreciază Mihaela Bodonea, preşedintele „verzilor” bihoreni.
Cert este că pentru a fi votată o astfel de lege în plenul Parlamentului Europei, va fi nevoie de sprijin şi din partea celorlalte partide europene.
Problema este deja în atenţia Partidului Popular European (PPE), a cărui grup de lucru a decis la începutul lunii sprijinirea propunerii iniţiate de europarlamentarii Áder János şi Tőkés László, de interzicere a cianurilor în minerit.
O poziţie mai nuanţată a avut-o atunci ministrul Mediului, Borbely Laszlo, care a arătat pe de o parte că nu va aviza exploatarea de la Roşia Montană „fără a avea toate asigurările că nu va fi afectat mediul”. Pe de altă parte, Borbely Laszlo a observat că „dacă Ungaria ar avea un zăcământ cu 300 de tone de aur poate alta i-ar fi poziţia”.
Din start, preşedintele verzilor din România, Remus Cernea, a precizat că mineritul pe bază de cianuri a provocat în destule ţări catastrofe ecologice. Apoi a amintit că România s-a confruntat cu un accident major în anul 2000, când reziduurile dintr-un iaz de decantare provenit de la o exploatare pe bază de cianuri de lângă Baia Mare s-au deversat în Tisa şi apoi în Dunăre, omorând sumedenie de peşti, păsări şi animale, şi generând riscuri pentru sănătatea oamenilor ce locuiau în zona apelor infestate, în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
Ţări pro şi contra
„Evoluţiile recente din politica românească fac posibil un curs al acţiunii ce poate duce la efecte similare dacă nu acţionăm imediat. Recunoscând riscurile utilizării cianurilor în minerit, mai multe ţări europene au interzis această practică. Totuşi, unele ţări ignoră avertismentele şi riscurile. Verzii au fost primul partid european care a avertizat asupra acestui tip de minerit, aprobând în 2007 o rezoluţie prin care solicita oprirea proiectului de exploatare de la Roşia Montană”, a arătat Remus Cernea.
Conducerea verzilor din România mai arată că implementarea proiectului de la Roşia ar duce la distrugerea a patru munţi, a habitatelor a peste o sută de specii de plante şi animale. Totodată, proiectul ar afecta şi patrimoniul istoric, zona vizată de exploatare cuprinzând mine şi vestigii antice romane.
Mii de locuitori din zonă vor fi strămutaţi iar casele şi păşunile vor fi înlocuite cu un iaz de decantare cu reziduuri de cianuri de peste 300 ha.
Acuză lobby liberal
„Mărimea proiectului şi tehnologia folosită va transforma Roşia Montană într-un risc ecologic major ce ar afecta România şi ţările vecine. Din păcate, în urma lobby-ului intens al companiei investitoare, Guvernul, principalele partide politice şi preşedintele ţării şi-au exprimat susţinerea faţă de proiect. Ministerul Economiei, a declarat în decembrie că proiectul este o prioritate guvernamentală. Compania investitoare a cheltuit enorm pentru campanii media pentru a combate sentimentul general negativ al publicului faţă de proiect. Campania nu se rezuma la publicul larg. Recent, un parlamentar european liberal a încercat să obţină suport pentru proiect organizând o dezbatere în Parlamentul European”, a mai spus Cernea, făcând referire la europarlamentarul liberal Adina Vălean.
Concluzia verzilor este că e dificil să combaţi campanii media de milioane de euro şi suportul acordat de principalele partide, care au blocat în Parlamentul României un proiect de lege anti-cianuri miniere. Ca urmare, verzii cred că ar fi mai eficient să susţină o astfel de lege în Parlamentul European.
„Proiecte similare pot fi realizate oriunde, ameninţând siguranţa a milioane de persoane şi punând în pericol habitatele naturale de pe continent. Solicităm astfel Verzilor Europeni să folosească toate căile posibile pentru a rezolva problemele legate de mineritul pe bază de cianuri”, este apelul postat şi pe site-ul partidului.
Cristian Hogos
Citiți principiile noastre de moderare aici!