În contextul în care Comisia Europeană lucrează deja la strategia-cadru a viitoarei Uniuni Europene a Energiei, Comisia pentru angajarea forţei de muncă şi probleme sociale din Parlamentul European a adoptat raportul intitulat „Eficiența resurselor: spre o economie circulară”.
Termenul de „economie circulară” este definit de Agenţia Europeană de Mediu ca fiind „un sistem de producţie şi de consum care generează o pierdere cât mai redusă cu putinţă. Într-o lume ideală, aproape orice lucru ar fi reutilizat, reciclat sau recuperat pentru a obţine alte produse. Reproiectarea produselor şi a proceselor de producţie ar putea contribui la minimizarea risipei şi ar transforma acea parte neutilizată într-o resursă”. Raportul trebuie adoptat şi de comisia de sănătate publică, mediu şi siguranţă alimentară şi, ulterior, votat în plenul PE.
Dacă raportor general pentru acest dosar a fost finlandeza Sirpa Pietikäinen (PPE – creştin-democraţi), raportul al grupului socialiştilor europeni (S&D) a fost desemnat bihoreanul Emilian Pavel. Printr-un comunicat, acesta anunţă bucuros că toate amendamentele socialiştilor au fost acceptate de celelalte forţe politice şi introduse în raportul votat în unanimitate.
Deşeurile aduc job-uri
,,Alături de mai mulți colegi, am dezaprobat retragerea acestui dosar de pe agenda legislativă, de catre Comisia Europeană și am cerut ferm atât reintroducerea lui în dezbatere, cât și stabilirea unor obiective de mediu mai ambițioase. Am făcut acest lucru pentru că toate studiile și opiniile experților la care am avut acces indică faptul că acest pachet legislativ poate transforma economia Europei spre un sistem sustenabil și va crea de asemenea noi locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor”, susţine Pavel. Acesta accentuează efectele transformării economiei europene într-una de tip circular, transmiţând că, în condiţii din cele mai favorabile, noile obiective de management al deșeurilor, ar putea duce la angajarea a 1 din 6 tineri europeni, implicit români!
Eurodeputatul Pavel se declară fanul economiei de tip circular, ce presupune o abordare novatoare a producţiei, încă din faza de proiectare, presupunând o utilizare raţională a materiilor prime şi privilegiind materialele reciclabile, pentru ca la finalul duratei de viaţă a bunului materialele să poată fi folosite. „Este o abordare care, odată pusă în practică, va contribui atât la o transformare majoră a economiei europene, la o utilizare eficientă și inteligentă a resurselor de care dispunem și va duce la apariția unor noi meserii și noi calificări”.
Ce facem cu minerii?
Transformarea economiei într-una de tip circular are o relevanţă accentuată cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor, Europa importă în acest moment peste jumătate din necesarul său de materie primă. „Conform estimărilor, până în anul 2030, economia circulară poate crea peste 2 milioane de noi locuri de muncă și va duce la economisirea a peste 600 de miliarde de euro”, spune Pavel, trecând şi la subiectul forţei de muncă ce va fi inevitabil afectată de trecerea la economie gândită ecologic – „cum ar fi cele aproximativ 350.000 de posturi din industria minieră din Europa”.
În acest context, o dată cu economia economisirii şi eficientizării resurselor, se cer programe şi strategii educaţionale şi vocaţionare pentru cei ce ar putea rămâne pe dinafa acestui nou concept economic. Pavel vorbeşte despre „necesitatea eco-inovaţiei, promovând astfel domeniul cercetării și dezvoltării”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!