Şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a anunţat miercuri un euro-proiect Erasmus prin care se vor finanţa laboratoare criminalistice la Paris, Geneva, Novara şi Oradea.
„M-a contactat managerul de proiect, expertul multi-disciplinar Gaetano Visalo, care ne-a solicitat colaborarea pentru a include Oradea alături de alte trei oraşe din Franţa, Elveţia şi Italia, în proiectul european de dotare cu laboratoare criminalistice moderne, capabile să efectueze şi teste ADN. România mai are astfel de laboratoare doar la Institutul IGPR, la Institutul Mina Minovici şi la Craiova. Laboratorul de la Oradea va fi foarte util nu doar pentru probatorii penale ci şi pentru cauze civile, de pildă pentru teste de paternitate, succesiuni şi autenticitatea contractelor”, a precizat prim-procurorul Viorel Gavra.
Asistent de proiect pentru România este avocata Carmen Demian, fiica procurorului criminalist Florian Demian.
„Proiectul a fost aprobat la Bruxelles şi este în faze mai avansate de derulare la Paris, Geneva şi Novara. La Oradea, anul acesta ne vom ocupa mai mult de formalităţi urmând ca anul viitor să putem începe amenajarea efectivă a laboratorului”, ne-a declarat şi Carmen Demian.
În conferinţa de presă susţinută miercuri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul Viorel Gavra a anunţat că a participat recent, alături de procurorul Ilisie Teofil, la Adunarea Generală a Asociaţiilor Criminaliştilor din România. „Procurori tineri precum colegii Ilisie Teofil şi Alin Leucea sunt viitorul Parchetului nostru”, a ţinut să aprecieze Viorel Gavra.
În context, prim-procurorul a mai dat câteva detalii despre viitorul laborator criminalistic ce va fi realizat la Oradea cu fonduri europene.
„Domnul Gaetano Visali derulează un proiect european de criminologie privind Dreptul în Uniunea Europeană. Partenerul nostru este acum în Mali, pentru un proiect ONU, dar va veni la Oradea în perioada 7 – 11 aprilie. Laboratorul va fi un câştig pentru România şi cu atât mai mult pentru Oradea.
Din banii de proiect se achiziţionează teren, se construieşte clădirea şi se dotează laboratorul cu tehnică din China, la fel ca şi celelalte trei laboratoare cuprins în proiect şi pentru care au fost alese oraşele Paris, Geneva şi Novara”, a declat Gavra.
Prim-procurorul a dezvăluit că un rol în atragerea domnului Gaetano la Oradea îl are avocata Carmen Demian.
Fază experimentală
La rândul ei, în calitate de asistent-manager pe proiect, tânăra avocată orădeancă ne-a mai putut oferi câteva informaţii.
„Finanţarea laboratorului va fi asigurată timp de 25 de ani, după care va trebui să se autosusţină financiar. Proiectul are mai mulţi paşi iar în România se desfăşoară în fază experimentală. Proiectul a fost înregistrat şi aprobat de anul trecut la Bruxelles”, ne-a spus Carmen Demian.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!