Librăria Humanitas Oradea a fost gazda lansării cărții „Euro-falia”. Carte scrisă de unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în relaţiile româno-ruse, Armand Goşu. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, iar prezentarea cărții a fost făcută de scriitorul Florin Ardelean.
„Dacă ar fi să concentrez într-o frază cartea lui Armand Goșu, aceasta ar fi o felie dintr-o lume urâtă și tristă din acest Est cu E mare. Este o carte despre barbaria cu chip uman upgradată la început de mileniu trei. Cartea are trei secvențe mari, fiecare secvență având pitit pe cineva în spate. Prima secvență, care are două trimi din volumul cărții, se referă la criza și conflictul din Ucraina din perioada 2013-2015 cu tot ceea ce a însemnat această criză. A doua secvență se referă la Republica Moldova, tot din perioada menționată anterior, cu compromiterea forțelor proeuropene și înghițirea țării de flagelul corupției și o imagine a unei zone impredictibile, fără nici o soluție de viitor. În ce privește a treia secvență a cărții, aceasta se referă la Siria, cu tot acel labirint de interese și conflicte. Cel pitit în spatele acestor secvențe este venerabilul Putin.
Cartea este foarte bine articulată fără să urmărească neapărat exercițiul de calofilie, de stilistică, extrem de bine documentată. Mesajul cărții, apropo de România, ar fi că ea se găsește în proximitate cu acest Est pe care îl cunoaște prea puțin. Îl cunoaște mai degrabă printr-o mitologie a trecutului decât printr-o analiză aplicată la prezent. De ce? Pentru că din nefericire, spune Armand Goșu, nu avem experți pe acest spațiu de analiză. El spune foarte precis că există o diferență între diplomat și expert. Poate că avem diplomați, dar cei mai mulți au un anumit blazon politic, însă nu avem experți pentru că foarte multă vreme am fost atenți la micile noastre jocuri de Dâmbovița, în loc să ne pregătim cu studii serioase despre acest Est”, a spus în prezentarea sa Florin Ardelean.
Chestionat de jurnaliști prvind motivul pentru care ar trebui să citim „Euro-falia”, autorul crede că „în care este vorba despre o zonă care interesează și România. Despre o zonă în care de doi ani și jumătate, odată cu anexarea Crimeei este într-o criză profundă. Trebuie să o citim pentru a înțelege ce se petrece, pentru scurta viitorul și să știm la ce ne putem aștepta de la el”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!