Curtea de Apel Oradea a emis, marţi, un mandat european de arestare de 15 zile pe numele orădeanului Cioban Junc Marius Vasile, cercetat de autorităţile italiene ca suspect în jafuri armate comise în două bănci italiene. Propunerea de arestare provizorie a fost înaintată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, la cererea autorităţilor italiene.
„Suspectul mai avea puţin până să iasă din Penitenciar, unde aproape a ispăşit o condamnare pentru furturi comise în Oradea. Autorităţile italiene ne-au comunicat la timp că este suspect principal în cazul a două jafuri armate comise, în februarie respectiv iunie 2010, în două bănci italiene. Atunci, trei agresori au ameninţat cu cuţite angajaţii şi clienţii băncilor din Italia, sustrăgând 6.000 de euro respectiv 3.500 de euro. La atacul din iunie 2010, individul e suspectat că a pus cuţitul la gâtul directorului de bancă, obligându-l să deschidă seiful. A luat toţi banii din seif plus lucruri personale ale şefului băncii”, ne-a declarat procurorul Păunel Galoş, şef al Secţiei de Urmărire Penală din cadrul PCA Oradea.
Furase armele notarului
Alături de alţi doi complici, Cioban Junc Marius Vasile (36 ani) a fost condamnat, în iunie 2011, la patru ani şi şase luni de detenţie în cazul furtului de bani şi arme letale din locuinţa unui notar orădean din cartierul Nufărul precum şi pentru spargerea unei locuinţe de pe strada Sovata, de unde s-au furat bijuterii, un laptop şi cheia unui autoturism Volkswagen.
Din perioada de detenţie s-a scăzut perioada petrecută în arest preventiv, Cioban Junc Marius Vasile fiind reţinut de magistraţii orădeni încă din anul 2010. Astfel că Cioban urma să se elibereze curând din Penitenciar dacă nu intervenea ancheta din Italia.
Cu „ricoşee” la DNA
Cazul furtului de arme şi muniţii din locuinţa notarului a fost mediatizat tot în 2010, dar a revenit în atenţia publică luna trecută, când procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a comisarului şef de poliţie Gheorghe Sava, fost şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Bihor.
Printre acuzaţiile formulate de procurorii orădeni anticorupţie în rechizitoriu se numără şi aceea că „în condiţiile în care a luat cunoştinţă de faptul că o persoană deţine a păstrat o armă de vânătoare în mod necorespunzător (sub pat), inculpatul Sava Gheorghe nu a aplicat amenda corespunzătoare cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei şi nu i-a suspendat dreptul de deţinere şi port armă pe o perioadă de 6 luni persoanei respective, cauzând o vătămare intereselor legitime ale statului cu privire la regimul armelor şi muniţiilor”.
Concret, după sustragerea a trei arme de vânătoare din apartamentul notarului, pe 8 ianuarie 2010, poliţiştii au găsit, în timpul cercetărilor încă o armă uitată sub patul din dormitor şi pe care hoţii nu au găsit-o.
Notarul a fost însă iertat pentru această încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, iar după găsirea armelor ascunse de hoţi într-o gospodărie din Tinca, acestea i-au fost restituite proprietarului în septembrie 2010.
Ulterior, una dintre armele de vânătoare ar fi ajuns la comisarul şef Gheorghe Sava printr-un contract încheiat între fratele acestuia şi notar. Iar arma cumpărată de la notar cu 400 de euro a fost vândută apoi de poliţist cu 1.500 euro, diferenţa reprezentând, în viziunea procurorilor DNA, contravaloarea „serviciului” făcut notarului nesancţionat pentru arma lăsată sub pat.
Dosarul lui Sava Gheorghe se judecă la Tribunalul Bihor, unde, la înfăţişarea din 12 august, s-au comunicat excepţii invocate la DNA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!