Recitalurile de poezie ale actorului Eugen Ţugulea au început cu Dante Petrarca şi au ajuns toamna trecută până la George Coşbuc. Acesta îşi aminteşte că s-a întâlnit pe scenă cu poezia pentru prima oară la Iaşi, în 1957, într-un spectacol Eminescu realizat cu actori din toată ţara. Fiind în Oradea, oraşul Familiei lui Iosif Vulcan, a fost invitat să recite poezia „De-aş avea”.
Dar abia prin anii ’69, când între cele două directorate ale sale la teatrul orădean a avut mai puţin de jucat, s-a refugiat în poezie. Atunci a creat pentru prima oară un spectacol de poezie la cafe-teatrul organizat de directorul de atunci, Emanuel Engel, cu Balade populare şi cântice ţigăneşti de Miron Radu Paraschivescu. De-a lungul anilor, a adus pe scenă poeziile lui Michelangelo, Eminescu, Topârceanu, Arghezi, Nichita Stănescu, Goga şi Coșbuc. De altfel, actorul Eugen Țugulea (90 ani) este laureat al Galei Premiilor UNITER în anul 2016 cu Premiul special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei.
Anul acesta, pentru Ziua Internaţională a Poeziei, Eugen Ţugulea s-a îndreptat spre poeţii orădeni şi, cu ajutorul criticului de teatru Elisabeta Pop, a invitat şapte dintre aceştia, membri ai Uniunii Scriitorilor, spre realizarea spectacolului-recital „Mozaic poetic orădean”. Speranţa actorului este că acest spectacol va fi reluat anul viitor cu alţi poeţi orădeni. Spectacolul-recital doreşte să marcheze această zi importantă a poeziei. „Mie mi se pare că poezia înseamnă dragoste. Dragoste faţă de ceva. Şi pentru că noi nu putem să trăim fără dragoste, în concepţia mea nu putem trăi fără poezie. Poate este puţin bombastic ce spun, dar pentru mine este o realitate”, a spus la conferinţa de presă Eugen Ţugulea.
Aşadar, Teatrul Regina Maria ne invită luni, 21 martie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia, la spectacolul-recital „Mozaic poetic orădean”, un spectacol care propune spectatorilor orădeni „o călătorie în universul liric, prin care să descoperim împreună puterea terapeutică a artei, care reușește să confere armonie, speranță și echilibru”, după cum se anunţă în comunicatul teatrului.
Pe scenă, alături de actorul Eugen Ţugulea vor fi poeții orădeni: Pașcu Balaci, Ioan Moldovan, Ioan F. Pop, Lucian Scurtu, Alexandru Sfârlea, Traian Ștef și Gheorghe Vidican.
„Pentru mine poezia e o terapie. Eu când am probleme, de orice natură, pe care nu le pot rezolva, le rezolv cu poezia. Pare ciudat și pare aiurit, dar recitând o poezie încerc să o simt; simțind-o și simțindu-mă, mă obligă la o anume concentrare; concentrându-mă pe poezie, problema pe care o am a dispărut. Ea rămâne undeva acolo și va reveni, dar atunci când mă doare pe mine și mă frământă și mă poate bulversa, ea se estompează. Și poezia îmi aduce o anume liniște, din această cauză spun că e terapie. Poezia pe mine mă liniștește, mă calmează. Zboară gândurile negre și rămân cu imaginea poeziei”, mărturiseşte Eugen Țugulea.
Între prologuI care va însemna o poezie a poetului Viorel Horj, şi epilogul păstrat ca surpriză, spectatorii sunt invitaţi să descopere universul liric al celor şapte poeţi orădeni invitaţi. Intrarea la spectacolul „Mozaic poetic orădean” este gratuită, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Rezervări se pot face la Agenția de bilete a Teatrului Regina Maria, deschisă de marți până vineri între orele 10:00-14:00, tel. 0359 452 324.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!