Cu toate că la începutul săptămânii ministrul îşi anunţa vizita pentru vineri, 22 iulie, doar la Spitalul din Marghita, în ziua cu pricina, Cseke Attila a făcut un maraton prin trei spitale.
Peste sfertul academic
Prima unitate “călcată” de politicianul UDMR Cseke a fost Spitalul din Marghita, unde a fost redată în folosinţă secţia de pneumoftiziologie reabilitată şi modernizată.
Apoi, cu o întârziere de aproape o jumătate de oră (probabil şi din cauza drumului de la Marghita la Oradea), Cseke a inaugurat “etajul 7” al Spitalului Judeţean. Cele două secţii de aici, cea de chirurgie plastică şi reparatorie şi cea de gastroenterologie au fost refăcute astfel încât să se respecte inclusiv metri pătraţi pentru fiecare pacient, conform normativelor europene. Aşa s-a ajuns ca saloanele să aibă mai puţine paturi şi baie în interior. La secţia de chirurgie plastică s-a amenajat un minicompartiment pentru pacienţii în stare gravă după arsuri. Aici a fost cumpărat şi un aparat care îi ajută pe doctori să salveze mai mulţi pacienţi cu arsuri grave.
Explicaţii
De reţinut că managerul Gavrilă Grebenişan a insistat ca ghidul principal la cele două secţii să fie ex-managerul Carmen Pantiş, declarând că ea este “cea care a dus greul”. Într-adevăr, după cum avea să declare şi ministrul, investiţiile la etajul 7 dar şi la alte etaje au fost efectuate în ultimul an, când Judeţeanul a fost condus de reputatul doctor Pantiş.
Alături de dr. Pantiş, au dat detalii ministrului despre cele două secţii chirurgul plastician Teodor Urda şi medicul internist gastroenterolog Ciprian Brisc.
Ambulatoriul!
La Judeţean rămâne încă de reabilitat etajul 8, pentru ca unitatea să poată fi, în mare, considerată reabilitată. Armai rămâne amenajarea ambulatoriului integrat la Judeţean, pentru eficientizarea activităţii medicale, în folosul pacienţilor.
De reţinut că la această oră ambulatoriul de la Judeţean care funcţionează pe str. Louis Pasteur, nu dispune de aparatura necesară şi nu e tocmai la îndemâna doctorilor, parte dintre ei fiind nevoiţi să alerge zilnic de la spital la policlinică şi înapoi.
Realizarea unui ambulatoriu integrat, la fel ca la Curteanu ar oferi nu doar aparatura necesară, dar ar fi în măsură să regleze şi numărul de internări. În acest fel, Judeţeanul ar trebui să se poată descurca mai bine şi cu banii, bolnavii ar fi trataţi în număr şi mai mare în regim de ambulatoriu ori spitalizare de zi, iar medicii nu ar mai fi într-un continuu du-te – vino.
La Maternitatea Oradea, devenită recent secţie a Spitalului Judeţean a fost inspectat stadiul lucrărilor de modernizare a ambulatoriului. Acest proiect a fost iniţiat de ex-managerul unităţii, dr. Liana Antal. Prin anul 2006, doctoriţa a fost al doilea manager din Bihor, după actualul viceprimar Gheorghe Carp, care a iniţiat proiect de modernizare a unei policlinici prin finanţare din fonduri europene. O chestiune de timp în predarea proiectului a făcut însă ca dr. Carp să reuşească mai repede depunerea proiectului respectiv obţinerea finanţării.
O.Ş
Citiți principiile noastre de moderare aici!