Deși întâlnirea protestatarilor era programată încă de la ora 10:00, aceștia au început să se adune la ceva vreme după ora stabilită. Înaintea lor, însă, au ajuns cele două dube de jandarmi și mai multe echipaje de Poliție.
„Și-au trimis dulăii pe noi“
„Bucureștiul nu ne bagă în seamă, nu îi interesează de noi. Au trimis dulăii (n.r. jandarmii și polițiștii) după noi, în schimb. Eu nu sunt de acord să îi plătesc din banii mei pentru că au venit să ne păzească. Să îi plătească guvernanții. Nu avem nevoie de pază! E un protest pașnic, noi nu am venit cu topoare, cu furci, dar probabil că urmează.
[eadvert]
Vrem drepturi, salarii, să se taie accizele la motorină, să se taie taxele noi puse pe concediul medical, să oprim cerealele din Ucraina, să avem drepturi și alocație pentru copiii noștri, nu pentru copiii ucrainieni care au alocații de 3.000 de euro. Să avem pensie specială pentru oamenii cu probleme, cu handicap, nu pentru hoții parlamentari și deputați“, a declarat pentru Bihon.ro un fermier aflat la protestul de luni.
„Dacă vrem o țară normală, avem obligația să facem legi normale“
Cu toate că vremea le-a dat bătăi de cap, câțiva dintre protestatari s-au adunat în parcarea fostului Real, în timp ce peste 20 de tractoare mărșăluiau pe drumul Oradea – Biharia.
„Problemele sunt multiple în agricultură și în toate ramurile economiei românești. De la salariile impozitate cu 48%, plus 19% TVA, ceea ce înseamnă 67% din salariul unui om, la prețurile foarte mari. Noi producem porumbul cu 1 leu și îl vindem cu 60 de bani. Laptele se produce cu 2,50 lei, se vinde cu 1,50 leu și din magazin îl cumpărăm cu 12 lei, ceea ce înseamnă un adaos comercial de 800%. Nu este permis așa ceva.
La salariile pe care le au românii astăzi, nu își pot permite să își aprovizioneze acel coș zilnic. Pe lângă asta mai avem și creșterea accizelor la motorină, creșterea asigurărilor a autovehiculelor, indiferent de capacitatea cilindrică sau tonaj, asta înseamnă un ban care iese anual din buzunarul societăților comerciale și ale cetățenilor. Politicul în ultimul an a avut niște decizii care sunt împotriva poporului și a acestei țări.
Dacă vrem o țară normală, avem obligația să facem legi normale. Mă tem că indiferent cât de mult vom protesta, nu se va rezolva nimic la București“, a declarat fermierul bihorean, Florin Ciurdariu.
În jurul orei 11:00, zecile de protestatari adunați în parcarea supermarketului au pornit într-un marș spre Biharia. Lor li s-au alăturat și alți bihoreni care au pornit din Salonta, Leș, Gepiu, Biharia sau Beiuș.
„Suntem alături de fermieri și transportatori pentru că în România trebuie să se schimbe ceva, altfel nu putem să mergem înainte. Suntem în pragul falimentului de acea avem nevoie de ajutorul parlamentarilor să intervină pentru că noi îi plătim și ei trebuie să ne ajute. Sper ca protestul acesta să îl ia în considerare și să înceapă cu hotărâri și să ajute pe fiecare dintre noi. Sper să ne facem auziți și dacă nu ne facem auziți vom rămâne în stradă până ne facem auziți.
Este un protest pașnic, nu vrem să deranjăm pe nimeni, nu vrem să încurcăm traficul dar vrem să ne facem auziți. România are nevoie de o schimbare”, a spus, Leonte Adrian de la Smart Agro.
Potrivit bihorenilor nemulțumiți, protestele vor dura zilnic, până în momentul în care se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul.
Trimite articolul
XFermierii au venit sa protesteze si vor relaxarea fiscalitatii claxonand de la volanul unor tractoare de 130-160.000 euro obtinute din fonduri nerambursabile pe barba “statului cel rau”. Oare cati din soferii care au fost blocati de ei in trafic traiesc in locuinte care sa se apropie de aceste sume primite mura-n gura? Iar transportatorii nu vor sa accepte faptul ca pur si simplu sunt prea multi pentru cererea prezenta si normal, unii vor disparea din peisaj. Sa fim seriosi, cati looseri nu cunoastem care din lipsa de alt scop in viata si-au luat un cap tractor la mana a 10a si s-au facut soferi “pe comunitate”, mari domni. “Probleme, colegu’?”
-
…motorină moca , eventual și bani de reparații pentru utilaje , eventual ITP gratuit , eventual cauciucuri noi la juma de preț , eventual salarii compensatorii pe perioada iernii și vreo două remorci de lemne gratuit !
-
Du-te în pădure dacă vrei liniște ! Succes
-
pe vremuri munceau cu U650 si nu primeau nimic
acum le da APIA bani, ca le acopera cheltuiala cu productia
tot ce recolteaza, atat cat e, este plus.
combustibilul care intra in agricultura ar trebuii sa fie fara accize, ar fi corect.
si intr-adevar nu inteleg de ce painea costa asa mult cand 1 kg de grau costa 0,8 bani, plus depozitarea, plus productia, plus TVA, probabil undeva in ecuatie mai este o necunoscuta
Și ce șanse au fermierii români în fața unor corporații cum ar fi Cargill, Du Pont, Monsanto sau chinezi care operează în domeniul agricol din Ucraina și care vând produse ieftine, modificate genetic?
Ar avea șanse dacă iubiții noștri conducători ar fi în echipă cu fermierii români….
Rusine demonstrantilor, nu fac altceva decit haos. Sa opreasca odata demonstratille acestea de prost gust. Exista negocieri, se pot rezolva cu vorba buna. Guvernul e dispus la negocieri dar demonstrantii nu, ar trebui arestati liderii lor si masinile nationalizate sa se invete minte.
-
Vezi ca faci umbră pământului degeaba
Acum trebuie sa ceara disparitia guvernului si a lui Iohanis niste tradatori altfel nu vor optine nimic doar minciuni guvernului i se rupe ei aduci sirieni si afgani din Austria pentru ca e Shenghen aerian vor intra in toate aeropoartele fara a fi verificati si opriti gunoaiele aruncate din austria putorile si teroristii asta e interesul guvernului si a lui iohanis caruia i se rupe care sia asigurat postul la consiliul UE
Salariile sunt impozitate cu 10%, ca la restul lumii care presteaza munca salariata. O fi vorba despre contributii. La fel, ceilalti plateam dintotdeauna CAS si CASS. Si tot TVA de 19% platim, ca nu exista o cota mai mica pentru cei care nu lucreaza in agricultura (nu discut aici de cotele diferentiate la unele produse si servicii, ca nici acelea nu sunt diferite functie de profesia cumparatorului). Ia vedeti cat e TVA la vest de Bors (27%, cu 2 cote mai mici, 18% pt un numar redus de produse alimentare si 5%).