Oradea. Proiectul muzical Corbu a lansat un concurs de creație eseistică, pornind de la albumul „Cei Care Tac”. Concursul nu a avut limită de vârstă și s-a adresat iubitorilor de muzică și literatură, cei care au dorit să participe trebuind să trimită un eseu pe tema „Tăcerii”, pornind de la albumul „Cei care tac”.
[eadvert]
Au fost trimise 15 eseuri, participanţii având vârste cuprinse între 10 și 65 de ani. Eseurile câștigătoare au fost alese de către un juriu specializat, format din: Marian Coman (scriitor), Cristian China Birta (specialist social media), Marius Pop (muzician), Sergiu Corbu Boldor (muzician) și Luiza Mitu (scriitor), iar rezultatele au fost anunțate în 14 aprilie, pe pagina oficială de facebook a proiectului CORBU.
„Oameni dragi, vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați avut deschidere și inspirație pentru concursul de eseuri dedicate tăcerii. Vă reamintim că tema eseurilor a pornit de la albumul nostru «Cei care tac», al cărui text este inspirat din romanele «Haiganu» și «Omulețul din perete», scrise de Marian Coman. Am savurat textele voastre și ca dovadă a respectului nostru pentru munca voastră, vă anunțăm că toate textele primite vor fi publicate în volum la o editură pe care o vom anunța în curând”, a scris Sergiu Corbu Boldor, la anunţarea premiilor.
„Hrană pentru suflet”
Premiul I a fost câştigat de Celia Petruş (13 ani), premiul constând într-un album „Cei care tac” cu autograf. Premiul al II-lea a fost atribuit Adinei Pop, care va primi un exemplar din „Confesiunile Amiralei Noir” de Luiza Mitu, Editura Aius, 2020, cu autograf. Premiul al III-lea a fost câştigat de Andrada Kat, constând într-un exemplar din „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”, de Luiza Mitu, Sergiu Boldor (editori), Editura Aius, 2020, cu autograf. Premiul juriului a fost atribuit lui Radu Ibric Cioranu, care va primi un exemplar din „Ce ne facem, domʾle, cu influencerii ăștia?”, de Cristian China-Birta, Editura Hyperliteratura, 2021, cu autograf.
„Am fost impresionat să găsesc în eseurile primite legătura pe care oamenii o pot face între o frecvență interioară pe care ei o percep ca fiind tăcere și o frecvență exterioară, strigătul manifestat prin sunet. Mai mult, tăcerea este nu doar ceva care se simte, ci ceva foarte palpabil, tăcerea sunetului este percepută ca o hrană pentru suflet”, a spus Marius Pop, după anunţarea premiilor.
Scriitorul Marian Coman a participat cu bucurie la acest proiect: „Am răspuns cu mare plăcere invitației lui Corbu de a juriza concursul și am avut bucuria de a citi texte foarte faine. Adevărul este că proiectul «Cei care tac» continuă să mă fascineze. Mai întâi a fost inițiativa lui Sergiu Corbu Boldor de a construi un album plecând de la poveștile mele. Și am văzut astfel cum muzica ia naștere din literatură. Acum, prin acest concurs de eseuri, muzica a dat, la rândul ei, naștere literaturii. Ca într-un perpetuum mobile ce-și trage energia din locul în care muzica întâlnește literatura. Sunt bucuros că am făcut parte din povestea asta.”
Vin din urmă tinerii
Cristian China-Birta a fost impresionat de eseul Celiei Petruş, care are doar 13 ani: „Dragă cititorule, nu îți poți închipui surpriza mea imensă și încântarea mea teribilă când am aflat că autoarea textului de mai jos are doar 13 ani. Ca tată de trei copii, mi-a crescut sufletul. Așa cum mi se întâmplă de fiecare dată când văd copii care, după toate semnele, o să fie muuuuult mai mult decât am fost noi, generația asta mai trecută…”
De altfel, Cristian China-Birta a şi publicat pe blogul său textul Celiei. „Citește și tu, dragă cititorule, cum scrie Celia. Și bucură-te alături de mine că vin din urmă astfel de tineri. Și să ne bucurăm alături de părinții ei, cărora sunt sigur că le crește inima de bucurie și sufletul de împliniere”, scrie acesta.
Luiza Mitu, într-o sinteză a celor 15 eseuri citite, a remarcat în scrierile primite că Cei Care Tac cu adevărat au tăcerea în interior. Tăcerea poate fi percepută ca traumă, ca meditaţie, sau ca un război cu tine însuți. Legătura dintre muzică și tăcere are la bază frecvențe. De la naștere suntem învățați cum să vorbim, dar nimeni nu ne învață cum să facem. Tăcerea porneşte şi de la Shakespeare: în afara tăcerii, totul e zgomot și furie. Tăcerea este ca o haină strânsă pe care o dăm jos și în lumea de dincolo trecem cu sufletul în fundul gol. Pentru alţii, tăcerea este când ajungi sub pământ. Întrebarea este: Dacă reușim să dislocăm cu totul colţii demonilor, oare nu reușim astfel să ne salvăm? Tăcerea este poezia sunetului. Şi sufletele pereche se conectează în tăcere…
Albumul „Cei Care Tac” al Proiectului Muzical CORBU a fost lansat anul trecut, în 13 decembrie.
La Hida, în județul Sălaj, CORBU a adus la viață albumul în weekendul ce a trecut, printr-o serie de concerte fără public, pentru că astea sunt vremurile, din păcate. Au urcat pe scena Căminului Cultural din Hida: Sergiu Boldor (voce, vioară, clape, poveste), Răzvan Meseșan (saxofon sopran, clape), Sebastian Arvai (tobe) şi Alexandru Sabou (chitară). Aşteptăm cât e curând în online înregistrarea concertului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!